"Десанкини дани" у Лугану

У Лугану су 18. и 19. маја одржани десети по реду Дани српске културе – Десанкини дани, које ове године организују СКУ "Десанка Максимовић" из Лугана, СКУ "Фокус" из Локарна и Допунска школа на српском језику у Тићину.

Ово је година у којој се обележава много значајних јубилеја, а главна тема манифестације у Лугану било је осам векова самосталности Српске православне цркве. О томе је говорила песникиња Верица Михајловић из Београда, која је уједно промовисала и своју књигу о Светом Сави „Светионик си наш", и свештеник Марко Кнежевић, парох кантона Тићино.

У другом делу програма говорило се о култури Винче, представљене су и реплике из тог периода, које је направио вајар Томислав Гиевски. За музички део вечери био је задужен ансамбл „Руно", а родољубиве стихове казивале су ученице Допунске наставе на српском језику у Тићину.

У Сали „Мултиусо" у Парадизу, где се програм иначе и одржава,  и 18. и 19. маја била су изложена дела Славице Плавшић, Сузане Јовановић и Гордане Бојовић.

У недељу, 19. маја програм је почео у 17 часова, а својим кореографијама представили су фолклораши СКУ „Десанка Максимовић" из Лугана и Удружења „Свети Сава" из Белинцоне, као и гости из Вероне И Македоније. У сарадњи Допунске школе на српском језику и СКУ „Фокус" из Локарна организован је хор, који је први наступ имао управо на Данима српске културе.

број коментара 0 Пошаљи коментар