Нови Музеј Српске православне епархије будимске у Сентандреји

У присуству министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића, патријарха Иринеја, председника Владе Војводине Игора Мировића, државног секретара за везе са црквама и мањинским заједницама у Влади Мађарске Шолтеса Миклоша, генералног секретара председника Србије Николе Селаковића и других високих званица, 25. маја у 13 часова биће отворен нови Музеј Српске православне епархије будимске у Сентандреји, у Мађарској.

Ово је највећи српски музеј изван граница Србије и најважнији пројекат из области културе у региону у 2019. години јер представља важно сведочанство o присуству српске културе на простору Епархије будимске пре и након Велике сеобе Срба 1690.

У децембру 2016. године, Влада Мађарске посебном одлуком, преко Министарства за људске ресурсе, обезбедила је средства за приоритетне пројекте Српске православне цркве у Мађарској, дотацију у износу од 1,6 милијарди форинти (више од пет милиона евра). Од тог износа, 750 милиона форинти (око 2,5 милиона евра) било је намењено обнови комплекса Препарандије (некадашње учитељске школе) у коме је по завршетку радова смештен Музеј Српске православне епархије будимске.

Министарство културе и информисања Србије саопштава да је 2018. године износом од пет милиона динара то Министарство суфинансирало уређење музејског изложбеног простора, а 2019. обезбеђена су средства у износу од 330.000 евра за завршетак радова у оквиру обнове и адаптације зграде новог Црквеног музеја у Сентандреји.

Нова стална изложбена поставка садржаће вредна уметничка дела на чијем прикупљању су посвећено радиле Галерија и Библиотека Матице српске.

Визуелни идентитет целокупног изложбеног простора, као и осмишљавање концепције сталне изложбене поставке, реализује се у сарадњи са Галеријом Матице Српске из Новог Сада.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар