Домовина се одбранила лепотом

Српско-културно уметничко друштво "Видовдан" из Меледа код Вићенце, 18. маја организовало је богат и разноврстан културно-уметнички програм под називом "Домовина се брани лепотом", у коме је поред домаћина учествовао и КУД "Стеван Мокрањац" из Беча. Током двочасовне манифестације бројни присутни гости уживали су у извођењу сплета српских народних кола и етно песама из свих крајева наше земље.

Поводом јавно расписаног литерарног конкурса "Домовина се брани лепотом" за наше ученике у допунским школама у Италији, најуспешнијим учесницима додељене су награде и захвалнице, које је уручио председник овог удружења Дејан Митић.

Радове је оцењивао стручни жири у саставу: проф. др Миомир Милинковић и др Милутин Ђуричковић из Београда, као и песникиња Рада Рајић Ристић из Вићенце. Они су се представили својим песничким остварењима за децу и одрасле.

Прву награду са песмом "Шта је моја домовина" освојила је Марина Ђурић, две друге награде однеле су Анђела Миленковић и Ирена Јањић, трећа награда припала је Милици Тодоровић и специјалну награду добио је Стефан Карталија.

У овом дивном пројекту, учествовала је учитељица из допунске школе "Свети Сава", Ивана Марјановић, која је препознала значај овог литерарни конкурса. Буђење љубави према домовини и охрабривање деце и омладине да се испробају у писању за њу је био важан задатак, који је са љубављу испунила.

"У модерном, информатичком свету људи су се одвикли од директне комуникације. Посматрам децу којој предајем у школи како се отуђују, не друже и само "куцкају" по телефону. Наша деца не умеју више да причају, да успостављају контакте са вршњацима и то узима, нажалост, маха. Треба имати смелости и храбрости и успорити овакав вид понашања. Деца не знају да се лепо изржавају, њихов лексички фонд је сиромашан, не читају књиге, школа губи ауторитет који је имала...

Све то утиче на њихову личну културу, а управо она је наша лична карта, оно што говори о нама: ко смо, шта смо и какви смо? Морамо да негујемо лепу реч, лепу писану реч. Пословица каже: Лепа реч гвоздена врата отвара, а ја бих још додала - писана реч отвара видике, хоризонте. Наш данашњи повод окупљања је управо та лепа писана реч, коју смо изабрали као "оружје" којим бранимо домовину", рекла је песникиња Рада Рајић Ристић приликом уручивања награда.

Председник Књижевног друштва "Сунчани брег" из Београда, др Миомир Милинковић уручио је награду "Лукијан Мушицки" Ради Рајић Ристић и Карли Галван из Вићенце за изузетан допринос развоју српске и италијанске књижевности.

Манифестација је протекла у доброј организацији домаћина, а била је то још једна значајна прилика да се наши исељеници међусобно друже, сарађују и ојачају културне везе са матицом.

"Хтели смо да нашој деци, која су рођена у Италији, пружимо прилику да на матерњем језику пишу и претварају у стихове љубав према домовини. Ово је био пројекат у покушају и поносни смо и задовољни што смо успели у томе. Желим да се посебно захвалим учитељици, Ивани Марјановић, на сарадњи и подршци, јер је велики удео у свему овоме, баш њен; она је препознала важност и значај овог конкурса, јер је у свакодневном контакту са нашом децом. Подстицање ученика да пишу на матерњем језику је још једна спона са домовином. Овим путем смо стимулисали децу да стварају на матерњем језику, и чувајући језик, боримо се против асимилације која је, рекао бих, велика замка за децу ван граница матице", истакао је Дејан Матић, председник "Видовдана".

Од следеће године овај литерарни конкурс биће расписан за све наше ученике у допунским школама широм Европе. 

Своје радове на разбоју Марија Пауновић-Чонтош је показала посетиоцима приредивши изложбу својих рукотворина.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара