"Орфеј" у рукама песника дијаспоре

У Франкфурту на Мајни од 10. до 12. маја, у организацији Удружења писаца "Седмица", књижевне заједнице Удружења књижевника Србије, одржани су 24. Мајски сусрети писаца дијаспоре. Овој традиционалној књижевној манифестацији, једној од најзначајнијих културних манифестација ван граница матице, одазвао се велики број песника и писаца, као и представника јавног и културног живота из више земаља Европе.

Тродневна манифестација отпочела је 10. маја свечаним пријемом у Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту на Мајни. Генерални конзул, господин Бранко Радовановић, пожелео је добродошлицу свим гостима Мајских сусрета писаца дијаспоре и пријатан тродевни боравак у Франкфурту, сазнајемо од организатора.

У Генералном конзулату, гости Мајских сурета имали су прилику да присуствују отаврању ижложбе слика Ласла Колара, сликара из Београда. Поставка слика биће изложена у конзулату седам дана, након тога публика ће имати прилику да посети изложбу овог интересантног сликара у Галерији „Вест-Кунст Нид" у Франкфурту, изјавила је председница овог Удружења Споменка Алечковић и додала, да се сарадња њеног Удружења и Удружења писаца „Седмица" одвија веома успешно већ дуги низ година. Отварање ове изложбе у оквиру Мајских сусрета писаца дијаспоре је још један доказ успешне сарадње ова два удружења.

Другог дана Сусрета писаца одржана је централна свечаност Мајска песничка ноћ у Српском културном центру у Офенбаху. Програм је отворио млади песник Владимир Мишовић стиховима Љубивоја Ршумовића Здравица народу српском.

Госте и учеснике програма поздравили су Владимир Рајић, конзул Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту, Новица Соврлић, председник Књижевног друштва Косова и Метохије и потпредседник Удружења Књижевника Србије, као и председник Удружења писаца Седмица Љубиша Симић из Франкфурта.

Мото овогодишњих сусрета био је Догодине у Призрену. Тим повдом, у знак сећања на поетесу Ружу Мијовић и позивом на мир и толеранцију, обратио се Аћим Вишњић, књижевник из Франкфурта.

У првом делу програма учествовали су ученици Литерарне секције Ршум школа коју воде чланови Удружења писаца Седмица, Злата Икановић и Љубиша Симић, затим ученици Мале школе ћирилице из Франкфурта и ученици Допунске наставе на матерњем језику у Хесену, који су својим рецитацијама направили одличан увод у Мајску песничку ноћ.

Програм су музички употпунили Петар Гојковић, професор музике и кларинета из Париза, Александар Бакал из Офенбаха на хармоници, Александра Катић из Милхајма и Дејан Предић из Офенбаха на клавијатури и хор Литерарне секције Ршум школа.

Овом приликом је Славица Мастикоса представила двојезичну књигу на српском и немачком језику Кикицин поглед на свет, младе песникиње Анђеле Димитријевић (9) из Београда, коју су објавили Српска кућа из Пожаревца у Удружење писаца Седмица. Љубиша Симић је укратко представио и најавио промоцију прве збирке поезије Теби с љубављу Гордане Пирел-Зејнелагић, песникиње из Вирзбурга.

У оквиру програма Мајске песничке ноћи додељени су Златни, Сребрни и Бронзани Орфеј за најбоље необјављене песме за одрасле и Бамби Орфеј за необјављену песму за децу.

Стручни жири у саставу Новица Соврлић, Александар Урошевић и Аћим Вишњић, донео је следећу одлуку:

- Златни Орфеј припао је Зорки Чордашевић из Франкфурта

- Сребрни Орфеј припао је др Драгану Јаковљевићу из Будимпеште

- Бронзани Орфеј припао је Александру Саши Јовановићу из Ешборна код Франкфурта

- Бамби Орфеј припао је Драгани Меселџији из Будимпеште.

У категорији поезије за одрасле, похваљени су Милорад Мики Миленковић из Офенбаха, Славица Мастикоса из Београда и Живко Вујић из Бањалуке.

Програм је настављен песничким ватрометом афирмисаних писаца из Београда, Бања Луке, Будимпеште, Париза, Подгорице и више градова Немачке.

Учесници овогодишњих Мајских сусрета писаца дијаспоре били су:

Новица Соврлић из Косовске Митровице, Бећир Вуковић из Подгорице, Живко Вујић из Бања Луке, Славица Мастикоса из Београда, др Драган Јаковљевић из Будимпеште, Драгана и Зоран Меселџија из Будимпеште, др Предраг и Драгојла Ненадић из Београда, проф Петар Гојковић из Париза, Деса Буразор Асланидис из Штутгарта, Здравко Лазаревић из Баден Бадена, Гордана Пирел-Зејнелагић из Вирзбурга, Миланка Станковић из Хановера, Љубица Перкман из Родгау, Милорад Мики Миленковић из Офенбаха, Злата Икановић из Хојсенстама, Александар Саша Јовановић из Ешборна и Аћим Вишњић, Бранимир Митровић, Загорка Бунтхорнсаде, Зорка Чордашевић, Радмила и Владимир Мишовић, Александра Ботић и Љубиша Симић из Франкфурта.

Програм је водила Радмила Мишовић.

Мајски сусрети писаца дијаспоре завршени су у недељу промоцијом књига у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту. Након литургије у част Светог Василија Острошког одржана је заједничка промоција романа Свети штап Живка Вујића, књижевника из Бања Луке и збирки песама Злато Звечана и Седам печата Новице Соврлића, књижевника из Косовске Митровице. О књигама су говорили Славица Мастикоса из Београда, Аћим Вишњић и Љубиша Симић из Франкфурта.

Посебна захвалност за финасијску подршку и успешну реализацију програма Мајских сусрета писаца дијаспоре припада Министарству спољних послова - Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Задужбини Др Маршнер (Dr. Marschner Stiftung) и дневном листу „Вести" за медијско покровитељство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво