Од инспирације до илустрације са Николом Драгашем

На позив Српског културног уметничког друштва Велење – СКУД Велење, познати срспки карикатуриста и илустратор Никола Драгаш гостовао је у Велењу, у Словенији, од 13. до 19. маја, где је одржао низ радионица карикатуре и илустрације за децу.

У организацији СКУД Велење, у Музеју Велење одржана је тродневна радионица под називом Од инспирације до илустрације, која је трајала од 13. до 15. маја, и бројала је око 25 полазника, деце узраста од 4 до 14 година.

На радионицама су рађене вежбе кративног размишљња, где су деца у неким задатим облицима требала да препознају неке нове оригиналне облике, па је тако од капи воде настао зец, од цвета клован, од дрвета овца. И рађена је вежба корак по корак, где су деца заједно са Николом учила да цртају лава, медузу, витеза, корњачу.

Све је то крунисано 16. маја са две изложбе у Музеју Велење, изложбом дечјих радова насталим на радионицама, и изложбом карикатура Николе Драгаша, под називом Није смешно.

На отварању изложбе деци су додељене дипломе, а Николи је уручена захвалница за допринос култури срспког народа у Словенији.

Оно што је посебно давало значај и дух овим радионицама, јесте сам амбијент, јер се Музеј Велење налази у адаптираном замку, а у околини Велења их има око двадесетак, и само је овај у функцији.

Никола Драгаш је одржао још неколико радионица у Велењу, и то у Основној школи Антон Ашкерц, у уметничком одељењу, где су деца са радошћу прихватила радионице, и у знак захвалности, на челу са својом наставницом Јелком, поклонили су Николи скулптуру Бика, коју су сами направили.

Посебно искуство је била радионица у Гимназији Велење, коју је похађало око двадесетак ђака, са уметничког смера, где су демонстрирали своје знање и технику из цртања и сликања, и направили права мала ремек дела...

Једина радионица на којој су поред деце имали прилику да присуствују старији, била је радионица цртања у Галерији Велење. Старији су поново имали прилику да буду деца, и сјајно су се забавили и направили сјајне цртеже.

Захваљујући СКУД-у Велење, Никола је има прилике да посети културне лепоте Словеније, као што је Музеј Велење, Рударски Музеј, Покрајински музеј у Цељу, Националну галерију у Љубљани, и прелепа језера Блед и Бохињ.

"Велика ми је част и задовољство што сам имао прилике да радим са децом у Словенији, која су показала велику жељу и интересовање за цртањем. Посебан је осећај радити у адаптираном замку, као да ходате кроз историју, имајући осећај да ће је баш неко од деце која похађају радионицу исписати. Током ових радионица било је пуно емоција и лепих тренутака, на пример када сам од мале девојчице Еме која је похађала радиоице добио комплет бојица за успомену, а велика част ми је учењена када сам постао почасни члан Српског културног уметничког дрруштва Велење - СКУД Велење", рекао је Никола Драгаш за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво