Италија домаћин Кошаркашког европског првенства српске дијаспоре

Двадесет треће Кошаркашко европско првенство српске дијаспоре (КЕПСД) ове године одржаће се у Италији од 31. маја до 1. јуна 2019. у оквиру велике спортске манифестације "Ђурђевдански сатанак" а у организацији српске културно спортске организације "Круна" из Скиа. Првенство је организовано под покровитељством Савеза Срба у Италији, а у сарадњи са Генералним Конзулатом Републике Србије у Трсту и Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

КЕПСД је годишњи кошаркашки турнир у коме се такмиче српски професионални и аматерски клубови из матице и дијаспоре. Први турнир је одржан 1997. године у Билефелду, у Немачкој, и од тада српски клубови негују ову спортску традицију. Првенство се током година оджавало у Холандији, Француској, Шведској, Аустрији, Енглеској, Републици Српској, Црној Гори и Србији.

Ово такмичење је један од главних спортских догађаја српске дијаспоре у Европи, а разлог оснивања је промоција српске кошарке, неговање, традиција и међусобно дружење играча.

Идејни творац овог такмичења је тренер и спортиста Миодраг Пуре Радомировић који ће овом приликом оджати и семинар за све учеснике. 

Екипе које ће учествовати на првенству су:

"Београд"- Минхен, Немачка; "Отписани" - Бегрен, Норвешка; "Лебурић комерц" - Прњавор, Република Српска; "Слога" - Упсала, Шведска; "Херцег Нови" - Херцег Нови, Црна Гора; "Баскет 2000" - Бања Лука, Република Српска; "Книн-Косово" - Београд, Србија; "Савез Срба" - Италија.

Утакмице се играју 31. маја и 1. јуна.

Другог дана такмичења, 1. јуна: у 10 сати-одиграће се утакмице за 5. и 7. место а затим и полуфинални мечеви, као и предавање Миодрага Радомировића на тему Периодизација и физичка припрема, и индивидуално на свим нивоима; у 14 сати такмичење у шутирању тројки и такмичење у Кораћевим слободним бацањима, а у 15 сати утакмица за 3. место. 

У 17 сати игра се финале, а у 19.30 је додела пехара, када ће бити подељени пехари и за турнир у одбојци и турнир ветерана. У наставку заједничко дружење и прослава уз музику.

За следећу годину планирано је да се 24. КЕПСД одржи у Малмеу у Шведској, преноси Бобан Петровић референт за спорт у Савезу Срба у Италији и председник удружења "Круна". Бобан се већ годинама активно бави организацијом важних спортских догађаја на територији Венета а као референт за спорт у Савезу Срба значајно је допринео оснивању прве српске лиге у малом фудбалу у Италији која се одржава већ 4 године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара