Вићенца: Дани Србије и Републике Српске

Дани Србије и Републике Српске, манифестација је којом Културно-уметничко друштво "Слога" из Вићенце сваке године окупи по неколико стотина Срба из Србије и Републике Српске и њиохових пријатеља Италијана.

Тако је било и ове године. Упркос неповољним временским условима више од 500 наших сународнка са обе стране Дрине, са својим гостима, представили су нашу културу и обичаје, а после тога, уз музику и песму, дружили се до касно у ноћ.

Програм је почео свечаним отварањем изложбе фотографија које описују неке од најтежих дана у историји Срба, бомбардовање Србије од стране НАТО-а. На тај начин наши сународници, који годиама живе и раде у Италији приближавају тешку прошлост коју су проживљали Срби и Србија, а која је, нажалост, многима од њих представљана на сасвим другачији начин.

Ове године, поред ансамбла домаћина, КУД Слога, културно-уметнички програм су употпунили гости из Аустрије, КУД Бора Станковић из Беча и КУД Јован Јовановић - Змај из Фелдкирха, СКСО Круна из Скиа из Италије, као и КД Оркестар Хармоника из Станара, из Републике Српске.

Овом приликом, своје сународнике су посетиле делегације двеју општина из Републике Српске, Дервента и Станари, на челу са начелницима Милорадом Симићем и Душаном Панићем, што нимало не изненађује, јер је са тих простора највећи број становника нашао други дом баш у Вићенци и околини.

У знак захвалности за рад и сарадњу, удружењу Слога, гости су уручили бројне поклоне који описују српску историју, као и и позлаћену Плакету града Дервента.

Гостима се, поред осталих, обратио председник КУД Слога Душан Алексић, позивајући присутне да чувају и негују веру, културу и традицију својих дедова и уче своју децу одакле потичу и где су им корени.

број коментара 0 Пошаљи коментар