СПОЈИ спаја већ 10 година

Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) обележила је 10. годишњицу оснивања, 21. априла 2019. године, на празник Цвети, своју крсну славу, у Српској православној цркви у Инзбруку. Била је то прилика за сумирање остварених резултата, као и подсећање на почетни ентузијазам, који чланови организације намеравају да негују зарад будућих хуманитарних акција.

Ове године славски колачар и кум био је Владимир Влајић, један од оснивача, први председник организације од 2009. до 2014. и тренутни заменик управника за финансије, који је заједно са оцем Александром (Столићем) и присутним члановима пререзао славски колач.

Чланови СПОЈИ-а су уз подршку Кола српских сестара припремили пиће и разнолико посно послужење којим су после Свете литургије на хуманитарном штанду послужили све присутне парохијане из Инзбрука и Тирола.

Отац Александар је у оквиру своје беседе честитао свим члановима СПОЈИ-а крсну славу и јубиларних 10 година часног рада, истакавши да су деветорица оснивача организацију основали као независну, неполитичку, непартијску и хуманитарну, која се залаже за очување српског културног, духовног и националног идентитета и позитивно представљање Србије и српског народа у свету.

"За ових 10 година успели су да оснују и огранке у другим градовима у Аустрији, као и у Србији, Немачкој и Швајцарској, а мрежа пријатеља и подржавалаца проширила се широм света. Међу члановима одавно нису само Српкиње и Срби, већ и неколико Аустријанаца, Немаца, па и оних који имају италијанске и румунске корене, као и један Доминиканац - сви они су у мисији СПОЈИ-а препознали хуманoст, отвореност, гостољубивост и интегрални карактер српства", истиче Владимир Влајић. 

За непуних 10 година рада успели су да у дело спроведу око 400 већих и мањих акција, а међу најзначајнијим пројектима су им сигурно покретање Информативног и интеграционог часописа Споји!, као и залагање на пољу културе сећања, као и на лик и дело Диане Будисављевић.

СПОЈИ саопштава да су у својој првој деценији постојања успели да реализују преко 50 хуманитарних акцијa на Балкану. Међу тим акцијама било је и 17 већих на Косову и Метохији, 7 већих у Далмацији, Лици, Славонији и на Кордуну у данашњој Хрватској, као и велика акција током катастрофалних поплава 2014. године, када су у девет конвоја успели да допреме помоћ у вредности од преко 75.000 евра за угрожене породице у Србији и Републици Српској.

Поред Балкана, СПОЈИ је помагао и тиролским породицама које су такође 2014. године биле погођене историјским поплавама, али и болесној деци у Тиролу за које се средства сакупљају претежно преко хуманитарно-спортског пројекта, традиционалног фудбалског турнира, Краљевског купа, који се од 2014. године одржава у Инзбруку, увек подржан од познатих личности из света спорта.

Ове године, на хуманитарном штанду сакупљено је 285 евра донација за социјално угрожене породице са више деце на Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво