Књижевно вече са Драганом Јаковљевићем у Цириху

У суботу, 25. маја од 20 часова одржаће се књижевно вече др Драгана Јаковљевића у Зеленој сали Volkshaus-а у Цириху.

Поред аутора, у програму ће учествовати Данијела Бјелица, сопран, Божица Боба Недељковић етно извођач, Селим Наки, акустичар као и Удружење српских писаца Швајцарске.

На књижевној вечери биће представљено стваралаштво Драгана Јаковљевића и његов животни пут, од родног Крагујевца до Мађарскe.

Програм ће водити Виолета Алексић и Тања Радојевић, а организатор догађаја је Радио Круг.

 Књижевник, новинар, професор  

Драган Јаковљевић је рођен у Крагујевцу, живи и ствара у Будимпешти. Предаје групу предмета из области историје српске књижевности и културе, на Филозофском факултету државног Универзитета "Етвеш Лоранд", у главном граду Мађарске.

Две деценије ради за Српске недељне новине, које тренутно уређује. Члан је Удружења књижевника и Удружења новинара Србије.

Објавио следећа књижевна дела: књигу дневничке прозе "Пештарења"; књигу сатиричких записа "Три прасета"; књиге есеја "Чајанка с јежевима", "На други поглед", "Мимикрија као судбина"; романе "Џезвар" и "Исаија"; мултимедијалну збиркупесама (ДВД) „Наиђе тренутак"; књигу песама "Гост" и "Зрно лудости"; књигу поетске прозе "Шапат времена".

Његова прозна дела и поезија превођени су на више језика, а сегменти стваралаштва уврштени у гимназијске уџбенике књижевности у Мађарској.

Редовни је учесник заједничких и самосталних књижевних вечери у Србији и широм Европе.

Добитник је више значајних књижевних и друштвених признања. Поред осталог, двоструки је узастопни добитник песничке награде "Златни Орфеј" (Франкфурт), Велике повеље Удружења књижевника Србије, Златне значке Културно-просветне заједнице, Велике повеље Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, Награде "Драгиша Кашиковић" и других.

Са овогодишњих, недавно одржаних Мајских сусрета писаца дијаспоре у Франфурту, кући се вратио са још једним Орфејем, овог пута бронзаним. 

Лист који уређује награђен је Великом повељом Удружења књижевника Србије, за правовремено и објективно информисање, очување и популаризацију српског језика и ћирилице и јачање веза Срба у Мађарској са матичном државом Србијом.

Аутор је бројних научних радова из области књижевности, културе и медија, објављених у стручним часописима.

Радио је као новинар-дописник у Дописништву РТС-а у Крагујевцу и као новинар и уредник у Радио-телевизији Крагујевац.

Основао је и уређивао регионални "Недељни лист".

Био је активни члан и секретар Књижевне омладине Крагујевца. По доласку у Мађарску, радио као акредитовани дописник Новинске агенције ФоНет, а затим и као извештач РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво