Сава Шумановић и тајне под париском куполом

Под покровитељством Министарства културе и информисања, Галерија Матице српске приређује изложбу "Сава Шумановић и тајна под куполом" у Културном центру Србије у Паризу.

Тим поводом у просторијама Министарства одржана је конференција за новинаре на којој су говорили помоћница министра за међународну сарадњу Асја Драча Мунтеан, руководилац огранка Француског института у Новом Саду Владимир Маринковић и управница Галерије Матице српске и ауторка изложбе др Тијана Палковљевић Бугарски.

"Овај пројекат издвајамо у години у којој се обележава 180 година диполоматских односа Србије и Француске и овакви пројекти показују везе двеју земаља током 20. века, али и данас, те као такав превазилази само излагање дела Шумановића и много је више од тога", рекла је Драча Мунтеан.

Министарство културе и информисања саопштава да ће изложбом „Сава Шумановић и тајна под куполом" француској публици бити представљен део опуса српског сликара који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану „La Coupole" на Монпарнасу 1927. године. Осим припремних скица за стуб из 1928. и 1929. године, које се данас налазе у приватном власништву, на изложби ће бити приказане и историјске фотографије ресторана „La Coupole" из тридесетих година XX века, реплика ступца, као и избор слика Саве Шумановића из колекције Галерије Матице српске којe указују на развојни пут сликара од фазе праћења актуелних уметничких трендова током боравка у Паризу 1920-1921. 1925-1928. и 1929. године, до њему својствене поетике остварене по повратку у Шид 1930. године.

"Та скица из приватног власништва заправо јесте главни експонат ове изложбе, она потврђује да је то радио Сава Шумановић, затим се део изложбе фотографије " „La Coupole" управо из тих година, 20-их и 30-их, када је заправо Сава Шумановић тамо и боравио и коначно, један његов цртеж који се зове "У бару", а који је из наше колекције", каже ауторка изложбе и управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић Бугарски.

Саставни део изложбе је и филм „Четири каријатиде" Игора Антића, уметника који живи и ради у Паризу. Антић је видео-рад о Сави Шумановићу засновао на представама за стуб у ресторану „La Coupole", али и на анализи Шумановићевог целокупног стваралаштва које се чува и излаже у Србији.

Осим Министарства културе и информисања, велику подршку у реализацији овог пројекта дали су Француски институт у Србији, Културни центар Србије у Паризу, приватни власник и група „Бертран", власник ресторана „La Coupole".

„Током 2018. године у Културном центру Србије у Паризу имали смо 38 пројеката и наша тежња је да подигнемо њихове стандарде. Са Министраством спољник послова смо побољшали услове у КЦ у Паризу тако да можемо да излажемо дела врхунске уметности и српског културног наслеђа" истакла је помоћница министра за међународну сарадњу Асја Драча Мунтеан.

„Циљ нам је да привучемо француску публику, да Французима и њиховим гостима покажемо српску уметност", додала је она.

Изложба „Сава Шумановић и тајна под куполом" приређује се и организује у оквиру програма обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Француске, са идејом да се француска јавност упозна са снажним везама и бројним међусобним утицајима наших култура - француске и српске - како у прошлости, тако и у савременом тренутку.

"Те везе су заиста биле јаке тих 20-их и 30-их година и оне су и данас врло тесне и наравно, настављамо да сарађујемо са Галеријом Матице српске на разним пројектима", подсећа Владимир Маринковић, координатор Француског института у Србији, из Новог Сада.

Изложба ће свечано бити отворена у петак, 17. маја у 19.00 сати а париској публици биће доступна до 31. августа 2019. године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво