Ламартин виђен очима наивних сликара

Од 3. до 23. маја, у граду Макону, недалеко од Лиона (Француска), одржаће се Шесто бијенале наивне уметности. На изложби ће бити представљено 27 сликара, 12 националности, међу којима је и наш Драган Михаиловић.

Тема овогодишње изложбе је велики француски политичар, путописац и поета Ламартин, који је и рођен у Макону. Сваки излагач је урадио слику на ту тему, на начин како доживео ову историјску француску личност.

На сваком бијеналу, организатори пружају прилику новим сликарима да представе своје радове, тако да се око двадесетак уметника први пут појави пред публиком.

Постоји и група сликара која је присутна од прве изложбе, пре 12 година до данас, и која је, по речима организатора, незаобилазна, јер су „лична карта" изложбе у Макону.

Један од њих је и наш наивни сликар, признат и цењен у светским размерама, Драган Михаиловић, чија је слика послужила за плакат изложбе 2011. године.

"Изложба наивних слика у Макону је једна од престижнијих уметничких манифестација у Француској, и сваком сликару част да бар једном буде представљен са својим радовима. Без лажне скромности, један сам од ретких ког позивају сваки пут да, чак и својим присуством увелича отварање ове манифестације. Најпријатније изненађење за мене је било када сам у једној документарној емисији на некој нашој телевизији, чуо једног виноградара који је на питање, колико познаје Србију и њено виноградарство одговорио: „Србију не познајем, али зато добро познајем вашег наивног сликара Драгана Михаиловића који ми сваки пут кад дође у Макон учини част и са својим европским колегама посети моју винарију". То је за мене велика похвала од човека који воли наивну уметност", каже за Програм за дијаспору РТС-а Драган Михаиловић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Ćao,

Bravo druže dragi. Mnogo si vredan, svaka čast!