Цирих: Познати бирају најкреативније васкршње радове

Као и сваке године за Васкрс, по традицији, др Мишко Јовановић са својим ученицима из кантона Цирих, приредио је изложбу, овога пута у једном посебном простору књижаре - галерије "Фреска" Дргана Ђерића.

"Васкрс је празник над празницима, па је и то један од повода да наставимо нашу традиционалну изложбу Познати бирају најлепше васкршње радове. Свака година је за моје ученике и мене нови изазов. Трудимо се да заједно осмислимо изложбу која ће бити другачија и креативнија од претходних. Зато смо и ове године употребили машту, таленат, боје и испољили такмичарски дух. Ученици су имали задатак да на свој начин осмисле Васкршње јаје, самостално бирајући технике и материјал за рад. Циљ је био да кроз интегративну наставу развијају своју креативност, уметнички дар, естетику, машту и негују народну традицију и обичаје.

Ученици су са одушевљењем прихватили овај задатак и показали креативност и велику жељу да баш њихов рад буде најуспешнији и донесе им победу. Жири су као и претходних година сачињавале познате личности. Ове године то су били: глумица Анђелка Прпић, певачица Ана Штајдохар и саксофониста Никола Демоња породично са ћерком Ниом и сином Лавом, па тако и традиционално наша изложба носи назив Познати бирају најлепше Васкршње радове. Они су су након приспелих радова, имали тежак задатак да прогласе победнике", рекао је за РТС др Мишко Јовановић.

Професор је дао осврт на симболику фарбања Васкршњих јаја, њихов значај и посебност Васкрса као једног од највећих православних празника и пожелео ученицима да буду креативни и маштовити. Осетила се и такмичарска атмосфера, а најбољи су награђени дипломама и поклонима изненађења.

Захваљујући дародавцу др Предрагу Колаковићу, ученици су добили и мале православне иконе.

Иако су, како кажу, имали веома тежак задатак, пошто су радови ученика били сјајни, жири је одлучио да прво место припадне Ангелини Тодоровић (2.р.), Иви Рајић (2.р.), Зое Стреули (3.р.), Дамјану Биреру (4.р.) и Александру Рачићу (7.р.). Друго место су освојили Јован Бирер (2.р.), Стефан Манојловић (2.р.) , Андријана Милосављевић (3.р.), Кевин Михаиловић (5.р.) и Драган Рачић (5.р.), а треће место Анастасија Ђорђевић (1.р.), Хелена Ајдарановић (2.р.), Давид Којић (2.р.), Растко Ђорђевић (3.р.), Виктор Рајић (5.р.) и Митар Манојловић (6.р.).

Власник књижаре - галерије Фреска, Дрган Ђерић, поклонио је слику Светог Саве у бронзи др Мишку Јовановићу као дугогодишњем чувару православља, српског језика, наше традиције и културе у дијаспори.

Сви радови су се нашли на изложби у књижари - галерији Фреска , а родитељи и остали гости били су одушевљени овим малим ремек делима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи