Православни Беч: Дигитални геопортал о историји Срба у Бечу (1741-1918)

"Православни Беч" је дигитални геопортал о историји Срба у Бечу (1741-1918) који се реализује у оквиру Аустријске академије наука и који ће бити завршен до краја јуна ове године.

Православни Беч је дигитални геопортал о историји Срба у Бечу (1741-1918) који се реализује у оквиру Аустријске академије наука и који ће бити завршен до краја јуна ове године.

У Бечу живе заједно или једни поред других припадници различитих религија: римо-католички, евангелистички или православни хришћани, муслимани и Јевреји. Истраживачки пројекат Православни Беч се бави једним аспектом историје и садашњег тренутка православних хришћана, а посебно Српкиња и Срба у Бечу.

Полазна основа пројекта Православни Беч, који се реализује у оквиру Аустријске академије наука, је проучавање биографских података и чињеница о православним Српкињама и Србима у Бечу, посебно о значајним личностима политичког, друштвеног, привредног и научног, као и културног живота у периоду од 1741. до 1918. године као и о местима њиховог становања и деловања у Бечу, некада главном граду Хабзбуршке монархије.

Вођа пројекта је др Михаило Поповић из Института за истраживање средњег века (византолошко одељење) при Аустријској академији наука, а сарадник му је Златан Стојадиновић.

  Онлајн карта са бројним подацима

Православни Беч се састоји од подака о укупно 300 познатих личности које су живеле у Бечу од 1741. до 1918. године, који су подељене у три групе:

- Чувене српске личности из области науке, истраживања и књижевности које су од значаја из српске, аустријске и међународне перспективе.

- Чувене српске личности (племићи, државни чиновници, трговци, уметници итд) које су, као аустријски држављани, били од значаја за историју Хабзбуршке монархије, а пре свега за град Беч.

- Чувене српске личности, пре свега српски и турски поданици, који су од значаја за српску историју.

На посебној онлајн карти се могу потражити подаци о одређеној личности: њена биографија, место становања и фотографски материјал везан за ту личност. Могућа је и алтернативна навигација, тј. без претходног фокусирања на неку одређену личност.

Овакво истраживање је од великог значаја за град Беч између осталог и због тога, јер о животу и боравку чувених Српкиња и Срба у Бечу сада сведочи само мали број спомен плоча у јавном простору.

Кооперациони партнери на пројекту Православни Беч су др Раинер Симон, Austrian Institute of Technology, Град Беч и Музеј града Београда.

Урађен је највећи део посла, а у преостала три месеца подаци ће бити систематизовани, а веб страница ће у првој фази бити доступна посетиоцима на енглеском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи