"Просвјета" у Бечу о медијима, књижевности и рату

Култна дугогодишња трибина бечке Просвјете, "Сусрети и разговори" одржана је 11. априла у простору кафеа Котор у Бечу. Тема је била Медији, књижевност и рат, а гост познати ратни репортер и књижевник из Београда Небојша Јеврић. Трибину је као и ранијих година водио Срђан Мијалковић, председник Просвјете у Аустрији.

Небојша Јеврић је харизматични новинар, публициста и књижевник. Легендарни дугогодишњи ратни извештач многих новина и часописа. Аутор Српске трилогије - Српски рулет, Херој на магарцу путује у Хаг, Кокошињи рат, као и других књига и текстова. Био је пријатељ и сапутник Моме Капора, Бране Петровића, Миодрага Булатовића, Јаше Гробарова и многих српских писаца и боема.

Бечка публика је топло прихватила Јеврића, који је надахнуто читао одломке из својих књига, а потом дуго и спонтано разговарао са присутнима. Његова сећања и искуства из деведесетих година прошлог века изазвала су много емоција међу присутнима, саопштава Просвјета.

„Прошао сам све фронтове, од Книна и Славоније, преко Босне и Сарајева, па до Метохије и Приштине. Свуда је био тешко, упознао сам многе људе и свашта сам видео, али сам се увек трудио да препознам истину и да пишем о њој. Истина је у то време била болна, крхка, опора, па су и моји текстови такви. Моје приче су се саме писале и чине их људи од крви и меса који су постојали и драме које су се одиграле, а то је важно. Многи медији, посебно западни, о рату у Југи су измишљали лажи и писали наручене текстове, а њихови новинари, углавном другоразредни, су седели по хотелима и слушали измишљотине из треће руке. Они су створили погрешну слику о тим догађајима, а ми се и данас морамо борити да то променимо, не само због нас него због наше деце и истине", рекао је Јеврић, одговарајућу на питања публике.

„Јеврићева књижевност је опора, тврда и сурова, али истинита и дубока. Описујући ужасе рата и несреће, он не пише о генералима, политичарима или војсковођама, већ о обичним једноставним људима које је судбина гурнула у рат и поиграла се њиховим животима," рекао је Мијалковић о Јеврићевом књижевном делу.

На иницијативу чланова Просвјете, Јеврић је у недељу 14. априла гостовао и у цркви Св. Саве у Бечу где је уприличен још један сусрет са заинтересованима, који су са великом пажњом и интересовањем дочекали овог врсног новинара и књижевника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи