"Бонавиа" на пропутавању кроз Италију

Роман награђиваног српског писца Драгана Великића преведен је на италијански језик и представљен читаоцима у Верони.

Роман Бонавиа Драгана Великића једног од најзначајнијих аутора Балкана, кроз укрштање живота протагониста, говори о распаду Југославије, са атмосфером и квалитетима које гледају на друго велико мултинационално распадање Централне Европе: на Аустроугарско царство.

Назив долази из хотела Бонавиа, историјског хотела у Ријеци, изграђеног у време Хабсбуршке империје и још увек постојећег, раскршћа судбина и култура укључујући и ауторову.

Београд, почетак новог миленијума: рат у Југославији је управо завршен и још увек проширује своју драматичну сенку на све. Свако има исто питање на уму: остати или отићи? Драган Великић говори о генерацији тог рата, распаду земље и дезоријентацији, бекству, повратку, драми кроз испреплетане животе четири лика.

Живота који почињу, путовања која се остварују, лутања и повратак у лавиринт прича које означавају генерацију која је доживела крај познатог света и то оставља као своје наследство следећој генерацији, свесна да се прошлост увек враћа.

Великић је једини савремени писац са простора бивше Југославије који је НИН-ову награду добио двапут. Његове књиге преведене су на 15 европских језика и на арапски.

Заступљен је у домаћим и иностраним антологијама прозе. Најзаступљенији је савремени писац на немачком говорном подручју. Добитник је Награде града Будимпеште за 2013. годину, која се веома ретко додељује странцима. Великић је и добитник Средњеевропске награде за целокупно књижевно стваралаштво.

Бонавиа је четврти роман објављен на италијанском језику и подухват је издавачке куће Келер. Претходна три су Северни зид, Виа Пула и Руски прозор, које је објавила издавачка кућа Зандонаи.

Бонавиа ће, осим у Верони, бити представљена италијанским читаоцима и у Милану, Торину, Мантови, Роверету и Падови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи