Милија Белић на изложби у Пољској

Милија Белић, српски мултимедијални уметник који своју вишедеценијску каријеру гради на релацији између Београда и Париза, заступљен је на међународној изложби геометријске уметности Interdiscursive non-objective 2 у Универзитетској Галерији у пољском граду Cieszyn. Ово је друга од три планиране изложбе у Пољској 2019. године.

Отворена је 10. априла и трајаће до 5. маја. Прво издање ове изложбе одржано је у Галерији Cieszyn у Варшави у фебруару 2019. године, а треће ће бити отворено 9. маја 2019. у Галерији Института за ликовне уметности у Киелцу. На изложби у Универзитетској Галерији у Cieszyn-у учествује 35 уметника из Аустралије, Аустрије, Данске, Француске, Холандије, Немачке, Пољске, Словачке, САД-а, Мађарске и Велике Британије.

На изложби су представљена дела уметника који представљају различите генерације, ставове и струје савремене геометријске уметности, за које је заједнички именитељ интердискурзивност.

Овај тренд геометријске уметности први пут је дијагностикован и описан 2016. године од стране проф. Grzegorza Sztabinskogу тексту "Интердискурс у савременој геометријској уметности".

Sztabinskogу верује да је "супротно улози некадашњег геометријског дискурса, који је у својим претпоставкама био релативно хомоген, иако мултиформни, савремена уметност овог типа замаглила границе у сфери теоријских претпоставки и пракси". Он додаје и да геометријски дискурси проналазе израз првенствено у делима уметника али и у ауторским и критичко-теоријским изјавама.

Комесар изложбе је Марк Старел.

број коментара 0 Пошаљи коментар