Међународни пројекат савременог сликарства у Српском културном центру у Пекингу

Млада, вишеструко награђивана сликарка из Србије Гала Чаки, организовала је изложбу савременог сликарства, која ће бити постављена у нашем Културном центру у Пекингу од јуна до октобра 2019. године.

Међународни пројекат између Србије и Кине биће реализован уз подршку Миунистарства културе и информисања. Иако млада, српска уметница задобила је поверење државе, због дугогодишњих добрих односа са кинеским уметницима.

"Мом позиву одазвао се Јинг Донг Шен, један од најзначајнијих уметника Кине данас, како би сазнање о постојању и садржајима нашег Културног центра у Пекингу допрло и до стручне публике у Кини. Уметник Лиу Цхуњие, мој пријатељ, понудио је могућност сарадње између Јинлинг музеја, чији је кустос, Нањинг Института за уметничко истраживање, чији је декан, тако да ћемо захваљујући њима продубити сарадњу са Кином. Ова заједничка изложба је само полазна тачка", каже за Програм за дијаспору РТС-а Гала Чаки.

Пројекат се састоји из три дела: Српско-кинеска изложба савременог сликарства и графике; Српско савремено сликарство и самостална изложба Гале Чаки.

Учесници првог међународног пројекта у Културном центру у Пекингу биће: Димитрије Пецић, Јелена Средановић, Петар Мирковић, Наод Зорић, Тадија Јаничић, Владислав Сћепановић, Александар Кемпа Сатнојевић, Jingdong Shen, Rose Wong, Huan Jiang, Steven Wu, Tian Qi, Liu Chunjie.

"Уметници које сам бирала из Србије за овај пројекат важни су и доказани уметници у нашем ликовном стваралаштву, са бројним наградама, признањима, излагањима на Бијеналима. Будући да већину њих лично не познајем, за одабир је био пресудан рад, јер ћу настојати да радим само са квалитетним ствараоцима.

Изузетак је млади стваралац Александар Станојевић, коме сам дала прилику да се представи као најмлађи, његово време тек долази. Јако је важно да сви то радимо. У мом уметничком развоју то је било од круцијалног значаја. Изабрала сам сликаре и графичаре, јер Кинези поштују слику и такав вид изражавања. Ја не могу да будем организатор пројекта перформанса или видео рада, јер нисам компетентна за то.

Наша присутност на уметничкој сцени у Кини је готово неприметна, те би било добро да се као друштво позабавимо тим питањем, јер ако нисте присутни у центру збивања, центру настајања уметности данас, то је као да не постојите. Јелена Средановић и ја смо већ приказивале наше стваралаштво на Бијеналу уметности у Народном музеју Пекинга, као и неколицина других стваралаца, но, то је мало. Данас је могуће представити цео павиљон земље Србије и на тај начин унапредитри присутност на овако важном Бијеналу. То је пројекат на којем ћемо радити у будућности", закључује уметница.

број коментара 0 Пошаљи коментар