Основан „Књижевни клуб“ у Бечу

У организацији Клуба младих уметника Просвјете у Аустрији, 9. априла, одржан је први састанак новооснованог Књижевног клуба. Овај клуб љубитеља књижевности основан је са циљем окупљања страствених читалаца око писане речи уз мотивисање дискусије кроз анализу, размену и супротстављање мишљења.

Просвјета саопштава да се Клуб окупља једном месечно, при чему се заједничким договором бира књига која ће бити предмет наредног састанка. Чланови се припремају и износе своју анализу, мишљење и ставове о прочитаном делу - о стилу писања, структури, тематици, препознатим порукама. Посебно је интересантно чути како појединци субјективно доживљавају прочитано, каква осећања су у њима пробудили ликови и дела. Нови чланови књижевних клубова прво схвате да је доживљај читања значајно унапређен окупљањима и дискусијама овог типа. У књизи се овако дуже ужива и истражују се укуси који се самостално не проналазе.

Првим састанком Књижевног клуба координисала је Дина Станковић из Клуба младих уметника Просвјете Аустрија и окупила тринаест љубитеља писане речи који потичу са „екс Ју" простора, а живе, студирају и раде у Бечу. Они су студенти, инжењери, професори, а међу члановима се могу пронаћи и писци и песници. Упознавање је пратила размена препорука омиљених књига као и избор премијерног дела које ће бити тема наредног састанка. Предложени су између осталих и Сарамаго, Хесе, Мураками, Харари, Булгаков, а први фокус добија Хесе и његова „Игра стаклених перли".

Сви заинтересовани за учествовање на књижевним вечерима могу контактирати Клуб младих уметника Просвјете Аустрија на klubmladihumetnika@prosvjeta.at или путем Фејсбук странице Клуба - klubmladihumetnika.

број коментара 0 Пошаљи коментар