Усвојен Дан Светог Саве у Румунији

Дом посланика Парламента Румуније усвојио је законски нацрт "Дан Светог Саве", празник српске мањине у Румунији, на легислативну иницијативу посланика српске мањине у Парламенту Румуније Славољуба Аднађа. Усвајањем у Дому посланика, 27. јануар јe постао законски признат званични празник у Румунији. Позиву посланика да присуствују овом свечаном чину у Парламенту Румуније и великом дану за српску мањину у Румунији одазвали су се Његово преосвештенство владика темишварски Лукијан и протојереј-ставофор др Маринко Марков, архијерејски заменик.

Током свечане седнице у великој дворани Парламента посланик Славољуб Аднађ назначио је да је усвајање овог закона посебно важно јер се дешава у тренутку када се обележава 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве. Подршку за усвајање закона пружили су током излагања државни секретар за сарадњу са црквама и верским заједницама Виктор Опасхи, представници Владе и посланици Парламента. У дворани Парламента чуле су се само лепе речи о законској иницијативи и иницијатору. Током изгласавања законског предлога све политичке партије су једногласно гласале за закон о установљењу „Дана Светог Саве".

Из Eпархије темишварске дато је саопштење владике Лукијана и оца викара Маринка Маркова да је „ово једна од најзначајнијих законодавних иницијатива последњих година, после закона о верским заједницама из 2006. године, и представља још један доказ да су наша заједница и црква у целини поштоване у васцелом румунском друштву."

Закон представља огромно признање српској заједници од стране државе Румуније. Велика личност светитеља Саве, чији се утицај осећао вековима, тако и данас добија своје свеприсуство. Свети Сава је и данас пламен мудрости и визија живљења. Он је као дух који осветљава, загрева и сједињује једном љубављу, вером и надом. Свети Сава је неизмерно волео људе разних народности. Провео је више од две деценије у једној космополитској средини каква је светогорска средина манастира Хиландар састављена од Румуна, Грка, Бугара, Грузина и других.

У тако разнородној и хетерогеној средини спознао је неискључиви и широки дух што га држи на земаљским и небеским висинама у части након толико векова и данас. Држава Румунија познаје управо такве вредности и признаје овакве личности.

Закон предвиђа да Дан Светог Саве могу организовати централне и локалне власти, институције под њиховом подређеношћу или координацијом, затим цивилна друштва и физичкa и правнa лица, организовањем и/или учешћем у програмима и културним, образовним, уметничким, друштвеним или научним манифестацијама посвећеним промоцији српске мањине у Румунији, која настањује западни део земље и према задњем попису броји 18.500 припадника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи