Важне одлуке "Просвјете" на годишњој Скупштини

У суботу, 6. априла 2019. године одржана је редовна годишња Скупштина СПКД „Просвјета“ у просторијама Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву. Седницом је руководио председник Друштва проф. Душан Јовановић. Присуствовао је велики број чланова, који су представљали одборе Друштва из матице и дијаспоре.

Скупштини је претходила седница Главног одбора Просвјете. Скупштина је усвојила Извјештај о раду за период април 2017-април 2019, као и врло амбициозан План рада за наредни период. Између осталог, штампање монографија поводом 500 година Горажданске штампарије, као и активности обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве, саопштава Просвјета.

Aкадемик Матија Бећковић је проглашен за почасног члана СПКД Просвјета. Похваљен је рад одбора у Бањој Луци, Београду, Прњавору, Билећи, Теслићу и Брчком. Због изузетног рада одбора у Аустрији, биће додељена Велика повеља Друштва председнику одбора у Аустрији, Срђану Мијалковићу.

Расписан је конкурс за традиционалну књижевну награду Просвјете, Андрићева стаза, која се, на истоименој манифестацији у Вишеграду, већ годинама додељује за књигу приповедака објављену 2018. године на српском језику и ћирилици.

Планирана је интензивна сарадња са хуманитарцем Арно Гујоном и фондацијом Солидарност за Косово у циљу веће помоћи српском народу на Космету.

У циљу ширења мреже одбора Друштва на Главном одбору је донешена одлука да се именују повереници СПКД Просвјета за следећа места: за Источно Ново Сарајево Дејан Мастиловић, за Рогатицу Миленко Јевђевић и за кантон Сарајево Слободан Шоја. Задатак повјереника је да шире идеју Просвјете и да створе услове да се у наведеним местима формирају одбори. Усвојена је информација о раду повереника на формирању одбора Друштва у Штутгарту и у Атини.

Усвојен је закључак Надзорног одбора о незаконитом и нестатутарном понашању појединих чланова Друштва. Просвјета саопштава да су из њеног чланства искључени Слободан Савић и Драга Мастиловић. Слободан Савић је искључен јер ни до данас није предао новоизабраном руководству печат, архиву и просторије Друштва. Драга Мастиловић је искључен јер је покушао да организује фиктивну сједницу Скупштине и лажно се представљао као председник Друштва. Обојица су тиме покушали да поделе Друштво и изазову заблуду у јавности и на тај начин наштете угледу и раду Просвјете, у чему нису успели, саопштава Просвјета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара