Невена Ивановић Гуаљуми представља Србију на престижној међународној изложби у Венецији

Невена Ивановић Гуаљуми једина је Српкиња чији су се радови нашли на међународној изложби "Premio Arte Laguna", отвореној 30. марта у Венецији. Невена је на конкурс послала четири рада, како је пропозицијама захтевано, од којих су три цртежи великих димензија, цртани угљеном. Од три хиљаде уметника из целог света, а након завршног жирирања од 120 финалиста, Невенини радови нашли су се на списку најбољих и биће изложени на престижној међународној изложби, у Италији.

Након прве самосталне изложбе у Севојну 2017. године, Невена је остварила велики успех победивши на конкурсу Међународног бијенала уметности минијатуре Мајдан арт у Мајданпеку 2018. године, а потом се, након удаје, преселила у Италију.

Да је Италија подстицајно деловала на младу уметницу, показују цртежи којима је тренутно посвећена, а који су инспирисани фотографијама старе Италије. Посета јужној Италији, где живи породица њеног мужа додатно је инспирисала Невену и одвела је на пут ка новим мотивима.

"Током те посете била сам фасцинирана Маријом, мајком моје свекрве, њеном енергијом која зрачи из ситног старачког тела, снагом живота која се под старе дана храни успоменама о покојном мужу који је главна тема њених прича", каже за Програм за дијаспору РТС-а Невена.

Све доживљено Невена је покушала да искаже цртежом, а тренутак на коме је "ухватила" Марију како се смеје, је рад изабран у финале овог конкурса.

Поред победничког рада, наша уметница на конкурс је послала и цртеж своје свекрве која седи на кревету, замишљеног погледа и одлуталу у меланхолична размишљања, потом породицу окупљену у спаваћој соби, а на трећем, у техници лавираног туша, представљене су три старије жене у поверљивом разговору.

Ова четири рада тематски су повезана, а Невена каже да је за њихове називе одабрала стихове песама Дарка Рундека за чију музику је везана још од основне школе.

Победнички рад у овој мини серији, Маријин портет, носи назив Док певам под месецом ја знам да је живот сан, Сан је и волети, Сан је и умрети.

Вест о избору рада у финале изложбе Premio Arte Laguna, Невену је затекла у Србији, у Севојну, током посете породици. Поред задовољства због обиласка родбине, пријатеља, цркве-брвнаре у којој се венчала, Невена је осетила и неизмеран понос због тога што је једина Српкиња на овако значајној изложби.

Конкурс Premio Arte Laguna на коме Невена учетвује, расписује се од 2006. године од стране Удружења MoCA (Modern Contemporary Art) у више категорија: визуелне уметности, перформанс, мултимедијална уметност, lend art и дигиталне уметности. Његова сврха је јачање капацитета савремене уметности и мапирање тренутног стања на уметничкој сцени.

Жири за избор радова који ће се на крају селекције наћи на финалној изложби чине остварене и компетентне личности из света савремене уметности. Као циљ овог конкурса,  а на крају и изложбе, постављен је "креирање растућих ауторитативних и утицајних система у свету савремене уметности, укључивањем нових уметника, из године у годину".

Са досадашње листе финалиста који су имали прилку да им радови буду одабрани за завршну изложбу Premio Arte Laguna, низ нових имена, као што је ове године и Невенино, добили су конкретне могућности за даљи развој професионалних каријера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво