Најбоља српска учитељица на светском образовном форуму у Дубаиу

У Дубаиу је од 23. до 25. марта одржан Свестски образовни форум образовања и вештина, седми по реду, у оквиру којег се додељује Global Teacher Prize, највећа светска награда у области образовања. За Global Teacher Prize све више расте интересовање, а прошле године било је преко 30000 номинација. Међу њима је била и српска учитељица Жељана Радојичић Лукић, која је успела да се пласира у 50 најбољих наставника света и да стекне титулу амбасадора ове угледне фондације.

Global Teacher Prize додељује Варки фондација под покровитељством Његовог Височанства Шеика Мохамеда бин Рашида Ал Мактума, потпредседника УАЕ и премиера Уједињених Арапских Емирата и владара Дубаија.

Жељана је и ове године, као Варки учитељ-амбасадор, имала привилегију да са својом делегацијом буде учесник 7. Светског форума образовања и вештина. Осим амбасадорске улоге, имала је и улогу ментора овогодишњој финалисткињи из Србије, што је једна од сјајних идеја Варки фондације - да потенцијалним амбасадорима додељују менторе из њихових или неких других земаља, чиме желе да подстичу унапређење сарадње наставника широм света.

На Светском образовном форуму образовања и вештина, а у сесији регионалног самита за подручје Европе, Жељана је имала прилику да презентује 4 ауторска и један коауторски пројекат: Дечји истраживачки центар Чаробно село, Међунардони образовни фестивал Креативну чаролију, Чаробну интеркултуралну мрежу пријатељства и Асоцијацију најбољих наставника бивше Југославије.

Велико интересовање присутних, на сесији регионалног европског самита, привукла је идеја оснивања Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије, коју је Жељана основала, заједно, са најбољом учитељицом Македоније.

Међутим, највеће интересовање за укључивање наставника из целог света изазвао је Жељанин пројекат Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства у коју се сви они могу укључити већ наредних дана. Наравно, како су на форуму биле присутне и „виле чаробнице" из Чаробног села, тако је и интересовање за овај пројекат било огромно. Многи од најбољих наставника широм света инсистирали су да се упознају са концептом учења у Чаробном селу и имали су на десетине питања. Неки од њих су најавили и свој одлазак у Србију, управо због жеље да уживо виде Чаробно село.

Све ово су довољни разлози да прошлогодишња финслисткиња из Србије буде позвана да равноправно учествује у развијању идеје о регионалној конференцији европских Варки амбасадора, али и на неким националним дешавањима широм света.

Најбоља српска учитељица на овом светском форуму образовања у Дубаиу, имала је и подршку највеће националне учитељске организације, јер је у њеној делегацији лично учествовала Снежана Милојковић, председница Савеза учитеља Србије.

Организатори Global Teacher Prize, највеће светске награде за наставнике, верују да ова награда прави разлику у професији и има веома позитиван ефекат, како на локалном нивоу, тако и на глобалној сцени, што ствара могућности да у наредним годинама и други наставници Србије и региона отворарају врата, која им је Жељана сада одшкринула.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво