Признање Ристовићу за филигранска ремек дела

У Москви је 23. марта организована свечана додела признања која су, на предлог Експертске комисије за црквену уметност, архитектуру и рестаурацију Московске Патријаршије, уручена двадесеторици православних уметника. Диплома Московске Патријаршије за висока достигнућа у црквеном уметничком златарству заслужено је завршила у рукама нашег уметника Горана Ристовића.

У филигран, уметност забележену још у античко доба, Горан Ристовић заљубио се, наизглед, случајно.

"Моје интересовање се годинама развијало у правцу оживљавања ове старе златарске технике којом су израђивани црквени предмети за богослужбену употребу још од доба краља Милутина. Будући да живим у Краљеву у непосредној близини манастира Жича и Студеница, могао сам доћи до старих предмета тог типа, који су махом били девастирани. Уз благослов и дозволу манастира, полако и стидљиво сам почео да их рестаурирам", каже Ристовић.

У најбољем стилу старих античких мајстора, Ристовић у својој филигранско-кујунџијској радионици Филигран-Покимица у Краљеву, израђује уметничке предмете од најфинијег сребра, у духу старе српске традиције призренских мајстора.

Сви предмети су уникатни, ручно рађени, а нека од ових ремек-дела српске филигранске уметности налазе се у најзначајнијим православним храмовима широм света, попут 6 сребрних филигранских кандила изнад Витлејемске Звезде у Цркви Христовог рођења.

Изложба мајстора филигранске уметности Горана Ристовића Покимице, под називом Раскршће, биће отворена 9. априла у Манаковој кући у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво