Арно Гујон гост "Просвјете" у Бечу и Линцу

Поводом подсећања на 15 година од трагичног погрома над Србима на Космету, у организацији одбора "Просвјете" у Бечу, хуманитарац, Франзуз Арно Гујон, представио је у суботу увече своју књигу "Сви моји путеви воде ка Србији" и пренео патње српског народа на Косову и Метохији.

Циљ његовог доласка био је и да у сарадњи са Просвјетом у Аустрији започне заједничку акцију прикупљања помоћи за српске породице на Космету. Гујон је, у Храму Васкрсења Христовог, рекао да и поред свих тешкоћа Срби на Косову и Метохији не одустају, боре се, опстају и чак просечно имају више деце него у централној Србији. Оснивач хуманитарне организације Солидарност за Косово додао је да су деца најбољи знак наде, јер - док има деце има и живота.

Просвјета саопштава да је у препуном храму Гујон казао да је повод да помогне српском народу био погром 17. марта 2004. године, који је био велика трагедија.

"Вишевековно француско-српско пријатељство постоји и даље у неким француским породицама, које осећају пријатељство и савезништво са српским народом. Као дете сам много од оца чуо о Србима и Србији. Мој отац је рекао да је тадашњи српски принц - потоњи краљ Петар Први био спреман да жртвује свој жвот за земљу која му није домовина, због пријатељства са француским народом. Иако нисам тада познавао Србију и Србе у породици смо знали да је то нама пријатељски народ", објаснио је Гујон.

Гујон је додао да се бомбардовање НАТО догодило када је имао 13 година и да су француски медији тада приказивали црно-белу слику, уз мноштво изговорених неистина о српском народу. Присетио се да је у то доба организована и дебата у његовој школи и да је један његов професор оправдавао бомбардовање РТС-а, на шта се он успротивио, пошто је захваљујући оцу знао да то није истина, и рекао да медијска кућа каква год да је не сме бити војни циљ.

„Тада је мало фалило да ме професор избаци. Пар година касније препознао ме је у једној књижари и признао да сам био у праву и извинио се. Он је променио своје мишљење. То показује да увек треба бранити истину и своје ставове, јер истина кад тад испливава на површину", подвукао је.

Револтирани погромом 2004. брат и он су одлучили да помогну, јер су паљење цркава осећали као своју личну бол, тугу и неверицу да се тако нешто дозвољава усред Европе.

Гујон је рекао је да је одлучио да учи српски језик након што је у једном селу у енклави срео дечака Пају, који је говорио течно француски, научен од француских кфороваца.

"Помислио сам тада да ако је Пајо успео у малом метохијском селу да научи француски, ваљда ја могу да научим српски. Учење језика било ми је битно да разумем још боље муке српског народа, а важно ми је да могу да сведочим о њиховом положају", рекао је он.

Истакао је да, и поред чињенице да је 10. септембра прошле године када је био привремено притворен на административном прелазу Мердаре, на путу у Ново Брдо да отвори фарму, када му је од албанских привремених институција изречена мера забране уласка на Косово, не одустаје од помагања српском живљу.

"Ја сам са људима којима смо помагали постао пријатељ и нико не преиспитује себе када треба да помогне својим пријатељима и браћи. То је нешто што се подразумева", подвукао је он.

Гујон је пренео да је у претходних 15 година његова организација организовала 44 конвоја помоћи, покренула десетине пројеката, реновирала 33 школе, подигла шест фарми, отворила млекару и много тога другог што је потребно српском народу да преживи на Косову и Метохији. Истакао је да су Срби са Косова и Метохије вредни и паметни, али да немају могућности да се развијају и имају достојанствен живот. Укупна вредност хуманитарне помоћи коју је доставио српском народу на Косову и Метохији превазишла је пет милиона евра.

"То је много, и уједно мало. Мало јер су потребе огромне, али је много јер иза сваког уложеног евра у школу, фарму и друго стоји по један донатор. Окупили смо око 12.000 француских донатора који нису заборавили на Србе на Косову, и зато је ова помоћ још вреднија, јер није само материјална, већ и морална подршка", нагласио је он.

Отац Јован Алимпић, као представник цркве, је са великим задовољством поздравио присутне и драгог госта и захвалио Просвјети на овом пројекту и успешној сарадњи. Марко Сарић, потпредседник "Просвјете" у Аустрији, представљајући госта, позвао је присутне да помогну акцију и да донирају помоћ, али и да се укључе у рад ове организације која се бори да Срби у Бечу добију бољи статус, да деца уче српски језик, за отварање српске школе и културног центра. Председник Просвјете Срђан Мијалковић обавестио је присутне да вече има и хуманитарни карактер и да је то почетак заједничке акције са организацијом "Солидарност за Косово", прикупљања средстава за куповину пластеника за више српских породица на Космету. Само током ове вечери прикупљена је значајна сума од 4.452 евра.

У програму учествовао је и Мали хор Просвјете који је извео песме са Косова и Метохије, под диригентском палицом Вере Симић. Чланица Просвјете Дарија Стефановић, у име присутних, посебно се захвалила Гујону на свему што је урадио за српски народ на Косову.

"Ти си наше чедо са два срца, једно француско и једно српско", рекла је она. Ово вече активно је помогао и Дејан Мастиловић, секретар Просвјете из Београда, који је подржао организацију пројекта и био добар сарадник Анро Гујону. Међу присутнима, који су стрпљиво стајали у реду са жељом да се упознају са Гујоном и добију посвету у његовој књизи, било је много оних који су казали "где би била Србија да имамо Гујона за председника".

Председник Црквене општине Радослав Митровић истакао је да је веома важно да се и у Бечу чује о стању на Косову и Метохији. Он је пренео да црква из Беча шаље месечно 2.100 евра - свака црква по 700 евра - за Народне кухиње на Косову и Метохији, и то већ скоро деценију.

Међутим, додаје он, да онај који није био на Косову не зна право стање, већ себи ствара слику само преко медијских извештаја, а Срби у енклавама посебно тешко живе и не би могли да преживе без помоћи. Он је похвалио Просвјету за организацију ове вечери, али и за досадашњи дугогодишњи успешан рад.

Иначе, пре доласка у цркву, Гујон је посетио познати бечко-српски кафе Вино Лагуна где се сусрео са младим Просвјетарима, студентима и члановима клуба младих Просвјете, који су га одушевљено поздравили.

Сутрадан је Просвјета организовала гостовање Арна Гујона у Линцу, у сарадњи са повереником Просвјете за Линц, Жељком Малешевићем и протом Драганом Мићићем. Дочек у цркви Светог Василија Острошког био је изузетан. Посебно је важно да је Арно Гујон обишао и разред Просвјетине школе у Линцу, разговарао са дечицом и указао на важност и потребу учења српског језика у дијаспори. Срби из Линца су осветлали образ, прикупљен је додатни прилог за куповину пластеника за још четири српске породице на Космету, а акција Просвјете у Аустрији на подршци и прикупљању прилога Арно Гујоновој организацији Солидарност за Косово ће се наставити до маја месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи