Нема предаје - поново ради биоскоп

Поводом петнаест година од погрома српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије и поводом двадесет година од почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, Хуманитарна организација Срби за Србе организоваће у више од двадесет градова широм света хуманитарне пројекције филма "Ви идите, ја нећу".

Филм Ви идите, ја нећу, редитеља Хаџи-Александра Ђуровића, заснован на књизи Љетопис Новог Косовског Распећа митрополита Амфилохија говори о косовско-метохијском страдању српског народа, верском и културном наслеђу кроз историју, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића из Бјелог Поља код Пећи.

У саопштењу организације се наводи да се филм приказује са благословом митрополита, а продукција Александрија Филм га је уступила бесплатно за ову хуманитарну акцију. Сва прикупљена средства биће искоришћена за помоћ породицама на Косову и Метохији у склопу Васкршње акције Хуманитарне организације Срби за Србе.

Биоскоп из блока је један од хуманитарних догађаја које организује Хуманитарна организација Срби за Србе, а огледа се у одржавању пројекција филмова где се кроз продају карата и појединачне донације прикупљају средства за помоћ социјално-угроженим породицама које организација помаже у склопу својих редовних акција.

Хуманирани догађаји Биоскоп из блока су почели турниром у шутирању тројки „Тројка из блока" и убрзо су прерасли у препознатљиви бренд Организације, па су почели да се организују догађаји као што су Пикадо из блока, Рукомет из блока, Журка из блока и многи други који носе ово препознатљиво име, а које се одмах везује за Хуманитарну организацију Срби за Србе и њену мисију.

"Дошли смо на идеју на одржавање овог низа пројекција у знак сећања на све страдале након и више него успешних недавних пројекција у Градишци и Бијељини. Као организација смо од самог настанка скретали пажњу на негативне трендове у нашем народу попут аутодеструкције узоркованој пре свега белом кугом, међусобним поделама и промоцијом безнађа и бесмисла као начина живота. Са друге стране, трудили смо се да јавности покажемо светле примере како породице са више деце могу да функционишу, те да је останак и опстанак породица на овим просторима могућ и много лакши уколико једни на друге обратимо пажњу и једни другима притрчимо у помоћ.

Због тога овај пут желимо да уперимо прст у још једну аутодеструктивну навику нашег народа, а то је колективни заборав и окретање леђа према патњама својих сународника, зарад привидно бољег и лагоднијег живота, осведоченог најчешће само у датим обећањима.

Парафразирајући псалмопојца: „Ако заборавимо тебе Космете, нека нас заборави десница наша" и слиједећи његову мисао желимо да приказивањем филма Ви идите, ја нећу скренемо пажњу на голготу коју је прошао и коју још увијек пролази наш народ Косову и Метохији и пошаљемо јасну поруку да у овим турбулентним временима нису сами, нити да их икада смиемо препустити забораву. Да не бисмо певали песму Господњу у земљи туђој, овом приликом кличемо: Нема предаје - поново ради биоскоп!", наводи се у саопштењу организације Срби за Србе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи