Милија Белић на изложбама у Пољској, Немачкој, Индији...

Српски мултимедијални уметник Милија Белић потврђује своју међународну репутацију и ове зиме учешћем на више значајних изложби у Европи и свету.

Најпре ће се представити од 22. фебруара у Варшави, у галерији "Dzialan", у оквиру интернационалног пројекта "Interdiscursive non-objective" који окупља 18 реномираних уметника из домена нефигуративне уметности.

После Варшаве, предвиђено је да изложба буде приказана у још два пољска града - априла у Универзитетској галерији у Cieszynu и маја у Институту лепих уметности у граду Kielce.

У моменту када париски Центар "Жорж Помпиду" посвећује велику ретроспективу једном од оснивача кинетиццког покрета Виктору Вазарелију, постављајући тако кинетичку уметност у жижу актуелности, Белић ће учествовати на две изложбе под називом "Кинетика" чији је, осим што је излагач, истовремено и иницијатор и комесар и то у немачкој галерији "Кунстраум" у Штофену, у близини Минхена, од 23. фебруара, и затим у швајцарској галерији "Фанал" у Базелу од 2. марта.

Обе изложбе, осим што афирмишу и иницирају нове приступе овом историјском покрету, показују растући интерес савремених уметника за кинетичке идеје које интегришу појам времена, а тиме ритма и кретања, у актуелну уметничку праксу.

Белић је такђје позван да учествује на изложби "Геометрија" у париској галерији "Abstract Project" од 6. марта, која се одржава у оквиру "Недеље математике", установљене од стране француског Министарства просвете са циљем да се појача пријемчивост и атрактивност математике, као и да се укаже на њен значај и везу са другим дисциплинама.

У каталогу изложбе Белић подсећа да је геометрији још код старих Грка придаван изузетан интелектуални значај и да је због чистоте и апстрактности сматрана сестром метафизике.

Свака људска креација формална је и геометријска, као и унутрашња структура универзума, истиче Белић позивајући се управо на Вазарелија.

Белић учествује и на две међународне изложбе које су већ у току - на 52. Херцегновском зимском салону, на који је позван као почасни гост, и прво "Бангла Бијенале" у Индији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво