Дан државности Србије обележен у Трсту

У петак 15. фебруара, у присуству бројних званица, обележен је Дан дражавности у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту.

Ивана Стојиљковић, генерални конзул конзулата у Трсту поздравила је присутне званице и упоредила Србију са дукатом, који је мали, али вредан, па тако је и Србија, само наизглед мала, али пребогата вредношћу свога народа, јавља за Програм за дијаспору Рада Рајић Ристић.

Захвалила се присутним званицама међу којима је био и градоначелник Трста, Roberto Di Piazza. Градоначелник зе завхалио на позиву и похвалио српске држављане који живе у Трсту. Истакао да је био јако лепо примљен када је боравио у Србији, у Пожаревцу и да је српски народ јако вредан.

Растко Јанковић, помоћник директора Управе за дијаспору донео је 500 књига из домовине како би их поклонио ученицима допунске школе у Трсту. Он је био присутан на свечаном обелажавању државности, а сутрадан је отишао у црквену општину и даривао књиге.

"Скоро шест година како обилазим нашу дијаспору, до сада нисам имао прилику да упознам наше људе који живе у Италији. Ово је добра прилика јер обележававамо Дан државности, а и Ивана Стојиљковић је нови конзул, па желим да и њој пружим подршку мојим доласком и упознам наше људе који су важни за нашу заједницу. Један од најважнијих разлога посете су и поклон књиге нашој деци која овде иду у школу, од првог до осмог разреда. Донео сам око 500 књига наших писаца, хероја и хероина ћирилице. Најважније је да те књиге читају наши људи, трећа генерација, сада и четврта, да не забораве свој језик, своје писмо.

Важно је да посетимо наше људе, да видимо како су организовани, а држава је ту да им помогне, најпре у очувању језика и идентитета. Трудимо се да одвојимо што више средстава за донацију књига, а имамо и пројекат о допуни библиотечких фондова од 2013. године и ту је већ око 10.000 књига. Отварамо нове библиотеке, сада имамо молбу из Шведске да и тамо отворимо библиотеку. То су за нас јако важни задаци", рекао је Јанковић.

Присутне су биле и конзулке Хрватске и Грчке, представници нашег и грчког свештенства, као и многа удружења: Видовдан, Слога, Свети Сава, Јелек, Понтес-Мостови...

Tри виолинисткињe Кристинa Ивановић, Драганa Гајић и Миленa Петковић одсвирале су српску и италијанску химну.

Миљана Стевић је отпевала Расти мој зелени боре, Вила са Кошара, Јунаци са Кошара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи