Сретењски сабор у Љубљани

Чланови друштва „Вукова задужбина“ из Љубљане свечано су обележили Дан државности Србије, 15. фебруара. Ово, једно од најактивнијих српских друштава у Словенији, већ 14 година организује Сретењски концерт у славу науке и родољубља.

Овом Сретењском сабору присуствовале су бројне угледне личности и званичници из света дипломатије, политике, друштва, као и представници верских заједница. Највише је било представника српских друштава из Словеније, на челу са представницима Националног савета Срба Словеније.

У Љубљану су стигли и гости из Србије, међу којима је било и доста младих који су одлучили да наставе студирање у Љубљани.

Прослава је посвећена 100. годишњици сећања на Париску мировну конференцију.

Свечану беседу имао је Дејан Жидан, председник словеначког парламента, који је у свом говору подвукао:

„Словеначки и српски народ не повезује само словенска крв, него многобројне личности, које су преко науке, културе, а такође нпр. и преко политике кројиле и стварале заједничку историју. Зато ћу у наставку прославе са весељем послушати данашње почасне говорнике и културни програм".

У разговору са присутним гостима Жидан је рекао да је задовољан пријатељским везама словеначког и српског народа, који су сваким даном све бољи.

Велики број позваних гостију имао је прилику да се упозна са догађајима који су се одвијали пре сто година а тичу се српског питања. О тим давним догађајима говорили су академик Андреј Крањц (Словеначка академија знаности и уметности) и проф. др Божидар Језерник (Филозофски факултет Универзитета у Љубљани).

У музичком делу програма учествовали су концертом духовне и световне музике чланови Мешовитог хора Свети Роман Слаткопојац из Петроварадина са диригентом Евгенијом Владимировном - Којић.

На крају су организатори поделили признања Вукове задужбине уз музику „Тамо далеко" и „Сретењска корачница".

После културног програма приређен је свечани пријем поводом обележавања Дана државности и уставности Републике Србије, који се на Сретење слави у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, кад је у малом шумадијском месту Орашцу почела борба за коначно ослобођење од петовековног робовања под Турцима и донешен први српски Устав звани Сретењски.

У суботу, 16. фебруара, чланови Мешовитог хора Свети Роман Слаткопојац одржали су концерт, посвећен великом Србину и светском научнику Михајлу Пупину, код његовог споменика на Бледу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво