Cрпска шљива у Јапану

На Сретење, поводом Дана државности Републике Србије у јапанском град Хофу засађене су српске шљиве у дворишта свих 28 школа које постоје на територији овог града.

Шљиве су садили бруцоши и ученици првог разреда. У јапанској ОШ Саба, која има пријатељске односе са ОШ Свети Сава из Сремске Митровица, шљиве је засадило 67 ђака првака ове школе који су цео дан носили српске заставе.

Засађивању шљива придружио се и градночелник града Хофу, Јатука Икеда, председник скупштине града Манабу Матсумура, начелник управе за просвету Минору Ејама. Они су, заједно са школарцима, узели лопате и саднице српских шљива у руке и тако прославили Дан Србије.

Љубав према Србији, у овом јапанском граду, изражена је као у ретко ком граду на свету. Током Олимпијских игара овај град ће бити домаћин српским одбојкашицама, на шта су веома поноси и чему се неописиво радују. Како у Јапану све мора бити планирано и до танчина савршено, припреме за дочек 2021. године су увелико у току.

Да би показали љубав према Србији, Јапанци су широм града поставили банере и рекламе са српским заставама, а у њиховом Научном музеју у току је изложба о Николи Тесли. На железничкој станици посетиоце дочекују рекламе које говоре о пријатељству Јапана и Србије.

Виктор Лазић, председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат (Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности), недавно је био у посети граду Хофу ради даљег унапређивања српско-јапанског пријатељства.

"Треба да учимо од Јапанаца. То је прави начин прославе нашег државног празника - радом и сађењем дрвећа. Град Хофу планира да укупно засади више од три стотине српских шљива широм града. Нисам чуо за лепши начин прославе пријатељства два народа. У Адлигату је формирана посебна Збирка - кутак Јапана, желимо да се пријатељство наших народа јасно види и у Адлигату. На Сретење улаз у наша два музеја је бесплатан, не привхатамо чак ни добровољне донације, а дан проводимо радно, по угледу на Јапанце", рекао је Виктор Лазић.

Пријатељство између Србије и града Хофу покренуо је Тадаши Нагаи, члан Адлигата и председник Друштва "Србија-Јапан", дугогодишњи јапански дипломата и бивши амбасадор Јапана у Србији. Тадаши Нагаи одлично говори српски језик, почасни је грађанин Београда. Одликован је за унапређење односа Србије и Јапана а током његовог мандата Србији је упутио донације у вредности већој од 300 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи