Пријем у Бечу поводом Дана државности Србије

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић и шефица Мисије при међународним организацијама Роксанда Нинчић, приредили су данас у Бечу пријем поводом Дана државности Србије, националног празника Сретење и 145 година од успостављања дипломатских односа између Београда и Беча.

Позиву на пријем, у престижној сали "Sofiensele", одазвало се више од 100 амбасадора, међу којима су били и највисси дипломатски представници великих светских сила, шефови мисија, као и војног кора, те и представници аустријске државе и српске дијаспоре.

"Данас славимо Сретење, Дан државности Србије, данас је дан када славимо Србију и одајемо почаст нашим прецима. Славимо слободу и мир за који се боримо, славимо српску државу. Слобода, која је освајана од 1804, српски устав из 1835, потврдјују нашу приврженост миру и демократији", нагласио је амбасадор Родић у обраћању на српском и немачком.

Пријему је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је са сарадницима представио главни град покрајине Војводина као омладинску престоницу Европе.

О односима Србије и Аустрије, у протеклој години, приказан је видео филм који је направила национална агенција Танјуг, у којем се видео снимци бројних узајамних посета највиших представника две земље.

У прошлој години било је бројних посета како на нивоу председника држава, тако и премијера и министара.

На пријему је своја дела од стакла изложила уметница из Србије Јелена Боровчанин.

Дан државности Србије или Сретење је државни празник Србије који се празнује 15. фебруара, а установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво