Зимска бајка Клуба младих уметника

У недељу, 10. фебруара 2019. године, у организацији "Клуба младих уметника" Просвјете Аустрија, одржано је седмо по реду "Вече младих писаца" под слоганом "Зимска бајка".

Пријатну и топлу атмосферу ресторана „Cross" у самом центру Беча додатно су угрејале дубоке мисли и лепи стихови младих књижевника. „Клуб младих уметника", кога успешно воде проф. Весна Шпирић и инж. Урош Уљаревић, представља део СПКД „Просвјета" и већ годинама делује кроз реализацију различитих пројеката из области уметности и културе има и важан циљ очувања и промоције српске културе и традиције, сазнајемо из Просвјете из Беча.

Љубитељи књижевности су уживали у речима младих аутора о љубави и емоцијама, као и престанку љубави, смислу и победницима, патриотизму и слави. Виртуоз на гитари и сјајни музичар Лука Милојковић је сваког извођача пратио креативним инструменталним импровизацијама на гитари, а након извођачког дела вечери дружење и сумирање утисака је настављено уз музику и песму. Вече се могло похвалити многим делима домаћих и светских књижевника, па су амбијентом одзвањали стихови Борхеса, Едгара Алана Поа, баскијског песника Алфреда Куерва Барера али и Арсена Дедића.

„Овај догађај постаје традиција. Традиција коју сви са нестрпљењем очекују. Свако вече је до сада било посебно на свој начин, и свако ходајући кући након догађаја однесе поруку љубави и надахнућа, и то је управо циљ ових вечери. А то треба бити и суштина живота сваког од нас. Ширити љубав и позитивне вибрације на било који начин у сваком тренутку", изјавила је организаторка Весна Шпирић.

Врсни рецитатор Никола Прерад, студент права, је публику одушевио моћним и тешким стиховима наративне поеме „Гавран" Едгара Алана Поа. Осамнаест дугих и мрачних строфа Прерад је извео из главе, изражајно, снажно и без пада у дикцији. Кристина Томић из „Клуба младих уметника" је поново преузела улогу модератора и водила публику кроз ову лепу зимску бајку. Након наступа сваког извођача одржавала се кратка унакрсна анализа и дискусија о поруци дела, инспирацији, као и личним мотивима аутора.

„Речи имају моћ, а стихови посебну магију - да инспиришу, да измаме осмех, омаме и оснаже, а у хладним зимским данима да угреју душу и покрену трома тела. Захвалан сам свим нашим члановима и учесницима и сматрам великом привилегијом што у Бечу постоји јака српска заједница која промовише културу, уметност и традицију", поручио је организатор Урош Уљаревић.

За све присутне су већ традиционално били припремљени поклони у виду цитата познатих аутора које је добио сваки посетилац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво