Balkan New Film Festival – BaNeFF 2019

Фестивал новог филма с Балкана, заједно с Шведским филмским институтом, Градом Стокхолмом, АБФ Стокхолм, и Шведским институтом позива на осми Фестивал BaNeFF 2019, у биоскопу Зита, најстаријем биоскопу у Стокхолму, од 14. до 17. фебруара 2019.

BaNeFF је највећи филмски фестивал који приказује филмове с Балкана и региона у свету, ван Балканског полуострва.

"Ми смо то назвали Trans Cinema Nation - Филмска нација у транзиту, која се бави земљама, људима, филмовима који се налазе у променама и кретању. Овогодишњи Фестивал ће отворити питања идентитета, независност/зависност, промене у друштву и односе у обрисима (не)разумевања, на један комични или трагични начин користећи најтачнији филмски језик", каже директорка и оснивач Фестивала, глумица Јелена Мила.

Јелена напомиње да Фестивал посматра такође кретања људи који напуштају своје земље не би ли нашли уотпчиште у обећаним земљама Европске Уније и Запада. Тиме је питање идентитета- како домаћина, тако и пристиглих још важније.

"Ова година је препуна дивних филмова, али с мање звучним маркетиншким садржајем у поређењу с прошлим. Фестивал је већ толико заживео током последњих девет година, публика га тражи, тако да се заиста осећам више него добро. Имамо најбоље филмове и госте, имамо одличан жири и све је спремно за почетак. Тема овог Фестивала је Идентитет - нешто на шта су Швеђани бојим се заборавили свесно или несвесно. Балкан је ту, да као и увек опомиње",  каже за РТС Јелена Мила.

Овогодишњи филмски стараоци долазе с Балкана: из Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Словеније, Албаније, Грчке, Бугарске...

Јелена Мила најувљује занимљиве госте: Бранка Шмит, редитеља из Хрватске, с филмом Агапе, иначе редитеља победника BaNeFF 2014 за најбољи филм; Станислава Бабића- продуцента филма Агапе, Сару Хрибар - редитељку и сценаристкињу филма Лада Каменски.

"Аутори из Србије, које смо звали, били су заузети, те смо њихову посету оставили за касније, у неком од градова за време BaNeFF 2019 турнеје по Шведској и Норвешкој. Ту мислимо на изванредни филм Дејана Зечевића Изгредници, или филм који је сниман између Србије и Шведске, Нигде редитеља Предрага Велиновића. Од осталих филмова у селекцији су још филм Жаба из Босне и Херцеговине, Година мајмуна из Северне Македоније, Између дана и ноћи из Црне Горе, као и комедија Патуљци с насловних страна из Србије.

Организатори фестивала позивају публику да посети Фестивал балканског филма у  биоскопу Зита између 14. и 17. фебруара, као и у Валентуни између 22. и 24. фебруара, да пођу на једно узбудљиво филмско путовање које говори више од обичног биоскопа.

BaNeFF 2019 турнеја обићи ће још градове у Шведској: Norrköping, Göteborg, Malmö, Västerås, Umeå, у Норвешкој - Осло, Берген и у Финској Јакобстад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво