С мотивом на пут

Удружење "Видовдан" у Меледу, код Вићенце, 3. фебруара, широм је отворило врата мајки и кћерки, Весни и Марини Русић, како би у просторијама тог удружења представиле рукотворине које су из матице стигле у дијаспору са мотивом. Управо се тако и зове пројекат - ”С мотивом на пут”.

"Назив пројекта С мотивом на пут, симболизује одлазак младих на школовање у иностранство и живот у дијаспори. На тај пут се увек носи драга ствар - предмет, амајлија, или генерално названо "мотив", нешто што подсећа на Србију. С друге стране и ми, када из матице одлазимо у посету нашима у дијаспори носимо "мотив", колико год тај појам широко доживљавали.

Пројекат је настајао и развијао се у периоду од седам година, од 2011. до 2018. године и означава круну свих наших активности које смо реализовали у том раздобљу, истовремено на две локације, у Фиренци и у Београду, у матици и у дијаспори, у Србији и у Италији. Циљ је остварен, наш представник у Италији и презентер на интернационалном нивоу, Марина Русић, дипломирала је на мастеру на Accademia di Belle Arti (Академија ликовних уметности) у Фиренци са радом Бели Анђео", објашњава Весна Русић име овог пројекта.

Дружење је протекло уз читање стихова песникиње Раде Рајић-Ристић и малу ретропсективу о обичајима у Источној Србији, које је представио Војче Несторовић.  

"Заиста сам задовољан исходом изложбе и драго ми је што смо могли да примимо и угостимо госпође Весну и Марину Русић, како би нас потсетиле на наше традиционалне ручне радове и материјал - вуну. Са великим ентузијазмом смо учествовали у реализацији ове изложбе, а наше чланице су учествовале у радионици коју нам је госпођа Весна организовала том приликом демонстрирајући технику филцовања. Захваљујемо се такође и госпођи Јелени Младеновић, председнику Удружења српских привредника Италије -У.С.П.И., које је такође подржало реализацију ове изложбе",  рекао је Дејан Митић, председник Удружења Видовдан.

Пројекат је суфинансиран од стране Министарства спољних послова, односно Управе за дијаспору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво