Челична жена

Живот једне Катарине навео нас је да се запитамо где су човекове границе? Она их је померила више пута. Са 17 година напустила је Србију. Сада живи у Америци. Зашто је зову челична лејди? Професорка математике, троструки национални првак Америке у теквондоу, фитнес гуру Катарина Терзић Конрад боравила је недавно у Београду, за нашу емисију причала је о свом животном путу.

О њој су писали светски медији, а пут до славе није било лак. Са 17 година у рукама је држала карту у једном смеру. Америка. Без новца и знања језика, разумела је само језик математике.

"Три године сам имала послове од чупања траве, била баштован, до прања суђа, тепиха, док нисам научила језик, а кад сам научила почела сам да дајем часове математике", започиње своју причу Катарина Терзић Конрад.

Убрзо завршава постдипломске студије из примењене математике и постаје прва странкиња која је понела титулу "Мис Либерти".

"Увек сам се постављала као да сам ја једина особа коју ви можете да упознате из Србије, значи ја сам амбасадор, ја сам представник Србије и желим да све те предрасуде које имате о Србији промените", каже Катарина.

Од бројних титула, највреднију, каже, добија рођењем два сина. У том периоду почиње да се бави борилачким вештинама. За кратко време, као носилац црног појаса у теквондоу осваја три титуле националног шампиона Америке.

"Морате да будете припремљени за ствари које ће вам касније помоћи у животу, много је лакше седети овде и давати интервју јер ниси животно угрожен, а када сте у рингу сваки тренутак је важан, како ћеш да се поставиш", из личног животног искуства саветује Катарина.

Следећи изазов за Катарину имао је 5164 степеника, професионалац у теквондоу али аматер у трчању. Ипак, пријављује се за један од најтежих маратона на свету- "Кинески зид".

"Отишла сам у Кину и завршила, освојила маратон, онда сам упознала девојку која ми је рекла, ако ти можеш овај маратон можеш и да будеш челична лејди", присећа се Катарина.

Савладати 5 километра пливања, 180 километара вожње бициклом и маратон од 42 километра, све у једном дану, за 17 сати како би добила звање "Челична жена". Такмичари се за овај триатлон припремају минимум 2 године, Катарина је имала 6 месеци, да стекне кондицију и за почетак научи да плива.

"Мој муж је рекао: "Хоћеш да ти помогнем?", ја сам рекла не, не, овде нема тренера, ја ћу преко "Јутјуба" сама. И онда сам преко "Јутјуба" тражила како да научим да пливам. Он се смејао, рекао ми је да изгледам као птица са поломљеним крилом која покушава да улови рубу и млати крилима по води. Али сам хтела да кажем женама да могу све када имају свој циљ.", за РТС каже Катарина.

И успела је, када су јој тело и ум посустајали. Своја искуства желела је да подели, оснива компанију "Hit&Run".

"Створила сам програм који оснажује жене, хтела сам својим примером да им кажем да није битно колико сте старе, ја сам у средњим четрдесетим, 44 године, хтела сам да им кажем да могу све испочетка.", охрабрујуће прича Катарина.

"Све сто имам носим са собом", говорио је Катаринин отац, истим вредностима данас учи и своје синове.

"Да не инвестирају у ствари као сто су одећа, ауто, телефон...да се посвете науци. Ја сам одрасла у Поп Лукиној улици која је три стотине година стара, није било купатила до четрнаесте године ми смо се купали на 25 мају и то на хладним тушевима", сећа се Катарина.

И када нису имали много, мајка је учила помагању и давању другима. Зато је био довољан само један сусрет са принцезом Катарином Карађорђевић да почне да се бави и хуманитарним радом.

"Јер сам видела да она то искрено ради и неуморно, то ме изненадило, колико енергије има, ја сам челична жена али кад сам са њом и видим колико она и њен тим раде пуно и помажу Србији", са осмехом прича Катарина Терзић Конрад.

Посебно место у Катаринином животу заузима њена бака јер она је, како каже, њен прозор у прошлост.

"Поштовати старије, поштовати генерације јер то су наши корени, ако не знате одакле потичете не знате ни где идете, тако да је моја бака- мој идол.", са поносом истиче Катарина.

Катарина зна своје корене и њима се поноси. Да ни од чега направи нешто, да од студента математике постане челична жена, каже, водило је само срце, јер сваки пролазак кроз циљ за њу је нови почетак, за неке нове изазове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво