Свечана академија у Марибору поводом 800 година самосталности СПЦ

Митрополија загребачко-љубљанска, Црквена општина у Марибору и Амбасада Републике Србије у Словенији, 26. јануара 2019. године, организују Свечану академију поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 600 година од рођења Катарине Кантакузине Бранковић.

Овај велики догађај ће бити одржан у Словенском народном гледалишчу (СНГ), а телевизија Словеније и РТС су потврдиле пренос овог догађаја, који ће се изводити на српском језику.

Сам програм Академије базира се на историјату наше православне Цркве у Словенији све до данашњих дана. Њена историја почиње 1434. године, када се српска принцеза Катарина Кантакузина Бранковић (рођ. 1419. године) удала за Урлиха Другог, последњег цељског грофа. Са собом је довела око 200 православних породица и неколико свештеника.

Сценарио је поверен Ивани Димић, угледној књижевници и драматургу из Београда, док ће режију потписати Светлана Драмлић из Марибора. У програм Академије укључени су уметници из Србије и Словеније.

„Овом Академијом желимо упознати грађане Републике Словеније са историјатом наше Цркве у Словенији и тиме допринети њеном бољем разумевању. Такође се надамо да ће један овакав пројекат дати додатни подстрек за међусобно зближавање два братска народа, словеначког и српског. Сам пројекат је захтеван логистички, а и велики је финансијски подухват и овим путем бих желео да се обратим свим фирмама и људима добре воље, у нади да ће нам моћи помоћи да истрајемо у овом, за нас, заиста великом подухвату, а све у циљу промоције духовних вредности и српске традиције, а свакако представљања Србије и Срба у што бољем светлу. На Академију су позване високе званице како земље домаћина, тако и из региона, те Републике Србије и Републике Српске, као и представници политичке, дипломатске, верске и културне елите Републике Словеније", рекао је свештеник Милан Јовановић, један од организатора овог великог догађаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи