Братство Свети Јован из Шведске прославило свог заштитника

У прелепом амбијенту ресторана "Van der Nootska palatset", смештеног у аутентичној палати коју је шведска племићка породица Ван дер Нот саградила 1672. године у јужном делу старог градског језгра Стокхолма, Братство Свети Јован је 19. јануара свечано прославило свог заштитника, Светог Јована Крститеља.

Поред редовних чланова Братства, овогодишња прослава је окупила више од 60 пријатеља ове добротворне православне организације која већ пету годину са успехом делује на територији читаве Краљевине Шведске, саопштава Братство Свети Јован. 

Након церемоније свечаног уношења застава, госте је топлим речима добродошлице поздравио председник Братства, Драган Парезановић. У свом обраћању присутнима, господин Парезановић се осврнуо на рад Братства у протеклих годину дана истакавши притом да су многи од зацртаних задатака са успехом окончани, те да је у међувремену дошло до покретања низа нових пројеката на чијој се реализацији активно ради.

Као и претходих, и ове године Братство је доделило пет једнократних новчаних стипендија нашим успешним студентима и талентованим спортистима.

Председник Одбора за доделу студентских стипендија, господин Стеван Филиповић, имао је част да овогодишње стипендије додели трима перспективним младим дамама: Викторији Томсон, студенту четврте године права на Универзитету у Стокхолму, Ивани Пепић, студенту магистарског програма на институцији за Биомедицинско инжењерство на Технолошком универзизету Chalmers у Гетеборгу и Габријели Обрадовић, докторанту на истом Универзитету. С друге стране, спортске стипендије су додељене Лазару Радосављевићу и Драгољубу Китановићу, играчима краљевског Кошаркашког клуба Дјургарден који већ дуги низ година води наш истакнути друштвени и спортски радник Горан Попов, један од основача Братства Свети Јован.

Поред ових стипендија, професор др Јован Антовић са Каролинског института најавио је да ће после једногодишње паузе у току ове године из стипандијског фонда који носи његово име бити финансиран долазак колегице, Тамаре Николић Турнић, из Србије на постдокторантске студије у Шведску.

На крају, препознавши огроман труд који већ дужи низ година улаже на повезивању српске и шведске филмске и позоришне културе, Братство Свети Јован је нашој еминентној културној радници Јелени Мили уручило своје признање The Chrzstal Award.

Током вечери присутне је својим музичким програмом забављао породични трио Амвон из Стокхолма, а поред изврсних кулинарских специјалитета гостима је и ове године служено вино Свети Јован које за потребе Братства производи винарија Камник из Македоније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво