Аустрија среће Србију

Бечки одбор Просвјете је месец децембар посветио културним везама Србије и Аустрије, пројектом "Аустрија среће Србију - Österreich trifft Serbien". Овај изузетан пројекат обухватио је комплексну сарадњу са великим бројем партнерских организација у Србији и Аустрији. У три повезане манифестације у Бечу, одржане у бечкој "Галерији клавира" и простору "Бечких поета" у Симерингу, учествовао је велики број учесника, бројна публика и гости из Србије и Аустрије. Својим присуством овај програм је активно подржао и амбасадор Србије у Аустрији, Небојша Родић, који је бираним речима похвалио рад Просвјете.

Концерт Тежина света, 10. децембра, био је први у низу програма јачања културних веза ове две тако блиске, а понекад и далеке земље. Музичка културна размена са изванредним извођачима и композиторима била је посебан догађај за бројну публику, саопштава Просвјета из Беча.

Сарадња са организацијом КИБУ (Komponisten interpreten Burgenland) била је одлична, захваљујучи вредној Божани Мејдл-Брајић, њиховој представници. Као солисти на концерту наступили су Наташа Јовић-Тривић, првакиња београдске опере, млади бургенландски баритон Петер Лукан из Josef Hajdn Konzervatorijuma, вокални ансамбл Oedenburger, под управом Емануела Шмелцера-Цирингера и Београдски камерни оркестар Љубица Мари". Диригентски пулт за овај музички догађај припао је Радету Пејчићу, диригенту и уметничком вођи оркестра.

Исте вечери је представљен и рад Института за српску културу из Приштине, са седиштем у Лепосавићу, посебних гостију из Србије чије представнице су биле топло прихваћене и награђене великим аплаузом.

У суботу 15. децембра, такође у бечкој Klaviergaleriji успешно је одржана презентација пословних и културних потенцијала града Ниша. Ниш - највећи српски град после Београда, представљен је као права престоница шарма, културе, кулинарства и доброг духа Србије, а све то у сарадњи са нишким културним друштвом и пројектом Ветрењача. Гости Просвјете били су Марија Мандић, Слађана Остојић, Душан и Миодраг Миљковић, чланови Ветрењаче који су надахнуто представили културне, туристичке, медијске и привредне потенцијале града на Нишави. Програм је одржан уз музичку пратњу сјајног бечког, а нишког басисте Ненада Василића, чије су џез обраде мелодија јужне Србије очарале публику.

На пригодном коктелу послужени су укусни нишки специјалитети спремљени у бечком ресторану Нишки мерак, а публика је имала прилику и да погледа филм: Драгутин Матић - Око соколово режисера из Ниша, Миодрага Миљковића, који је побудио многе емоције присутних и поздрављен је правим овацијама.

У недељу, 16. децембра представљена је стипендисткиња аустријског пројекта Artists in residence, талентована књижевница Александра Михајловић из Србије, а у просторијама и у сарадњи са удружењем Бечке поете. Уз подршку младе чланице Просвјете Александре Гагић, Михајловићева је говорила о својим романима Запричавање Заваравање Завиривање. и Кроз прстохват цимета.

Публику су поздравили г-ђа Мирел Томас, шефица Бечких поета и проф. Срђан Мијаковић, председник Просвјете, који је на српском и немачком језику говорио о пројекту, "...који је добар пример како бројна српска заједница у Аустрији може допринети добрим и блиским везама две земље, што је посебно важно у овим временима", како је рекао.

Он је присутне позвао на Просвјетин Осми Српски новогодишњи концерт у Бечу 13. јануара, Биља Крстић и Бистрик.

После промоције, дружење је настављено уз закуску и музику, а како су Бечке поете познате по веселој атмосфери и као добри домаћини, то је потрајало до дубоко у ноћ, обележавајући на прави начин успешан завршетак овог Просвјетиног пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи