Србија и Алжир - дуга историја пријатељства

Друштво пријатеља Алжира, Амбасада Алжира и Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ организовали су изложбу старих и ретких књига о Алжиру у Народном музеју у Београду уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Изложба је организована поводом промоције књиге „Српско војничко гробље у Алжиру", зборника радова угледних историчара, дипломата и новинара о Српском војничком гробљу из Првог светског рата, које се налази у месту Дели Ибрахим, у граду Алжиру, у којем су сахрањени 324 српска ратника, који су преминули у Алжиру током лечења, пише у саопштењу Адлигата.

Aлжир, највећа земља афричког континента и арапског света, простире се на више од два милиона и триста хиљада квадратних километара (као 26 Србија) и броји 42 милиона људи.

Србија и Алжир имају дугу историју пријатељства о којем сведочи и Збирка Алжира у Адлигату, највећа и најзначајнија таква збирка у југоисточној Европи, која је настала спојем приватне иницијативе и угашених фондова државних институција које су током више деценија сакупљале грађу о несврстаним земљама.

Збирка која се налази у Музеју књиге и путовања у оквиру Адлигата формирана је највећим делом из фондова Библиотеке Лазић (од 1882), Института за међународни раднички покрет и Легата професора и дипломате Дарка Танасковића.

Удружење Адлигат са Амбасадом Алжира и Друштвом пријатеља Алжира планира каталогизацију и пописивање збирке, као и њено презентовање јавности и дигитализацију најважније грађе у скорој будућности. О овој изложби и активностима Виктора Лазића у Алжиру је објављен низ текстова у угледним медијима.

Присутнима су се обратили министар Зоран Ђорђевић коме је амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб уручио посебну захвалницу, а присутнима се обратила и Бојана Борић Брешковић директорка Народног музеја у Београду.

Овом приликом су додељене и захвалнице за истакнуте пријатеље Алжира који су својим радом у претходном периоду зближили два народа, а међу добитницима су и Виктор Лазић, председник Адлигата, Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду, Бранка Ђукић, диркеторка Танјуга, Александра Куртеш, новинарка „Политике", Роберт Чобан, председник „Колор Прес Групе", „Корд магазин", као и српске компаније које су пословно пристуне у Алжиру и појединцима: Енергопројекту Хидроинжењерингу а.д, Институту „Михајло Пупин", Амџаду Мигатију из Југоимпорт СДПР-у Ј. П, Игору Вукмирици из ПМЦ Инжењеринга.

У Народном музеју је овим поводом, приказана и изложба фотографија Стевана Лабудовића, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир, којом се обележава годишњица од смрти великана југословенског филма и фотографије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. дец 2018, 22:30) - Miladin [нерегистровани]

Prijatelji

Alzir je prijateljska zemlja. Veceg prijatelja od Alzira i Egipta, Srbija nema u Africi