Србија и Алжир - дуга историја пријатељства

Друштво пријатеља Алжира, Амбасада Алжира и Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ организовали су изложбу старих и ретких књига о Алжиру у Народном музеју у Београду уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Изложба је организована поводом промоције књиге „Српско војничко гробље у Алжиру", зборника радова угледних историчара, дипломата и новинара о Српском војничком гробљу из Првог светског рата, које се налази у месту Дели Ибрахим, у граду Алжиру, у којем су сахрањени 324 српска ратника, који су преминули у Алжиру током лечења, пише у саопштењу Адлигата.

Aлжир, највећа земља афричког континента и арапског света, простире се на више од два милиона и триста хиљада квадратних километара (као 26 Србија) и броји 42 милиона људи.

Србија и Алжир имају дугу историју пријатељства о којем сведочи и Збирка Алжира у Адлигату, највећа и најзначајнија таква збирка у југоисточној Европи, која је настала спојем приватне иницијативе и угашених фондова државних институција које су током више деценија сакупљале грађу о несврстаним земљама.

Збирка која се налази у Музеју књиге и путовања у оквиру Адлигата формирана је највећим делом из фондова Библиотеке Лазић (од 1882), Института за међународни раднички покрет и Легата професора и дипломате Дарка Танасковића.

Удружење Адлигат са Амбасадом Алжира и Друштвом пријатеља Алжира планира каталогизацију и пописивање збирке, као и њено презентовање јавности и дигитализацију најважније грађе у скорој будућности. О овој изложби и активностима Виктора Лазића у Алжиру је објављен низ текстова у угледним медијима.

Присутнима су се обратили министар Зоран Ђорђевић коме је амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб уручио посебну захвалницу, а присутнима се обратила и Бојана Борић Брешковић директорка Народног музеја у Београду.

Овом приликом су додељене и захвалнице за истакнуте пријатеље Алжира који су својим радом у претходном периоду зближили два народа, а међу добитницима су и Виктор Лазић, председник Адлигата, Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду, Бранка Ђукић, диркеторка Танјуга, Александра Куртеш, новинарка „Политике", Роберт Чобан, председник „Колор Прес Групе", „Корд магазин", као и српске компаније које су пословно пристуне у Алжиру и појединцима: Енергопројекту Хидроинжењерингу а.д, Институту „Михајло Пупин", Амџаду Мигатију из Југоимпорт СДПР-у Ј. П, Игору Вукмирици из ПМЦ Инжењеринга.

У Народном музеју је овим поводом, приказана и изложба фотографија Стевана Лабудовића, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир, којом се обележава годишњица од смрти великана југословенског филма и фотографије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво