Вишеструки јубилеј српског СНН-а из Мађарске

"Српске недељне новине" из Будимпеште или скраћено СНН, како читаоци често називају ово гласило, обележавају неколико јубилеја. Редакција је управо објавила јубиларни 50. овогодишњи број листа, а откако новине излазе под садашњим именом, као гласило Самоуправе Срба у Мађарској, објављено је 500 бројева, током протеклих 10 година.

Поред тога, ове године се навршило тачно 180 година откако је Теодор Павловић у Пешти покренуо претечу садашњег листа - Сербске народне новине, чију традицију наставља данашња генерација српских новинара у Мађарској.

"Јубилеји о којима говоримо односе се на нашу редакцију, али бих нагласио да је до сада изашло далеко више бројева српског недељника у Мађарској, ако рачунамо и издавачку продукцију ранијих Српских народних новина, које је деведесетих и почетком двехиљадитих година издавао Српски демократски савез. Пре тога, у Мађарској је излазило заједнично штампано гласило Срба, Хрвата и Словенаца. Све ово говори да је традиција новинског издаваштва у Мађарској дуга и богата, што често с поносом истичемо", каже др Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник Српских недељних новина.

У редакцији листа сазнајемо да напори да у ове јубилеје њихово гласило уђе у савременијем, колорном издању, нису уродили плодом, из разлога који редакцији ни уредништву нису довољно познати и о којима нерадо говоре, јер кажу да не зависе од њих. Ипак, захваљујући пројектима са којима учествују на појединим конкурсима у Србији, успевају да периодично увећавају број страница листа на двадесет, кроз форму тематских додатака. Ове додатке су до сада финансирале владе Србије и Војводине, преко својих надлежних институција, а уредништво листа очекује да то наредне године, по први пут, учини и надлежно министарство у Мађарској, односно фондација Бетлен Габор, којој су упућена два конкурсна пројекта Српских недељних новина, везана такође за серије тематских додатака.

Као и све досадашње годишњице и пословне успехе, чланови редакције овог листа ће и ове јубилеје обележити онако како су и навикли - радно, без посебних слављеничких скупова и свечаних говора, трудећи се да и даље информишу, едукују и забаве хиљаде читалаца свог штампаног и електронског издања. Честитке, кажу, примају - ако их буде.

На питање да ли је поводом ових јубилеја било честитки и из Мађарске, главни уредник кроз шалу одговара:

"Познато је да у свом селу још нико није постао патријарх, тако да ни ми нисмо изузеци. Мислим да су они новинари које сви тапшу по рамену и честитају им, вероватно професионално залутали у неком смислу. Ми смо се овом послу посветили пре свега из љубави, јер он другачије и не може да се обавља. Међутим, имамо и велику привилегију што смо, квалитетом свог рада, достигли ниво да нам оно што волимо постане и професија. Задовољни смо што знамо да људи читају наш лист и што смо, макар и на штету свог буџета, свима који су заинтересовани омогућили да наше новине добијају бесплатно. Не очекујемо због тога никакву захвалност, нити честитке, јер је то наша морална дужност, а и професионална обавеза. Свакако, хвала оним нашим читаоцима који су нам упутили честитке поводом јубилеја", каже др Драган Јаковљевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи