"Млади између "ми" и "они"" тема Конгреса Привредникових стипендиста

Седми Конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине одржан је 15. децембра у Српској православној општој гимназији у Загребу. Говорници, који су у име институција Срба у Хрватској, града Загреба и Републике Србије поздравили скуп, као и учесници панел дискусије дотакли су се теме подела у хрватском друштву које се највише одражавају и због којих највише испаштају управо млади.

Привредник годишње у просеку стипендира више од 50 ученика и студената, а ове школске/академске године стипендира укупно 63 ученика и студента из свих крајева Републике Хрватске, а највише из запостављених и економски слабо развијених подручја. Студентска стипендија из фонда "Владимир Матијевић" износи 800, а ученичка 400 куна. Стипендија из фонда "Ивана Вујновић" за одличног студента износе 1.000 куна. На свечаности су новој генерацији Привредникових стипендиста уручени уговори о стипендирању, укупно 63 уговора о стипендирању, пише у саопштењу друштва "Привредник".

"У сваком нормалном и хуманом друштву за сваког његовог појединца мора бити довољно мјеста и слободе, мора бити довољно мјеста и слободе и за Јована и Милоша и Душана у хрватском друштву", рекао је председник Привредника Никола Лунић и додао да све ове године Привредник помаже најугроженије припаднике заједнице, децу и омладину чије су школе удаљене неколико десетака километара од места становања. Студенте чија су обитељска примања по члану испод 500 куна.

"Наши бивши стипендисти данас су активни и корисни чланови друштва и српске заједнице с веома развијеним осјећајем солидарности, а то потврђују и помажући преко Привредника нове генерације које долазе", рекао је Лунић.

Подсетио је да Привредник у задњих десетак година само у виду стипендија доделио готово два милиона куна. У нашој бази података налази се преко 1.000 пријава за такмичења и преко 300 годишњих стипендија.

Нагласио је да су Држава Србија, СНВ и Српска православна црква највећи донатори средстава, али и општине Ердут, Бискупија, Војнић и Крњак, као и бројни појединци, изразивши уверење да ће се акцији прикључити још њих.

"Ово Привредник не ради само данас. То је његова традиција стара преко 120 година, унаточ забранама, укидањима и пљачки његове имовине. У неколико наврата ова мисија се покушала и затрти и онемогућити. И данас постоје такви покушаји да се Привреднику не врати имовина под егидом закона који је дискриминацијски и непоштен. Или напросто због тога што се нема слуха за друге и другачије", упозорио је Лунић.

У панел дискусији о положају младих у друштву и поделама које на њих утичу говорили су Дејан Јовић са Факултета политичких знаности у Загребу, Марија Селак с Филозофског факултета у Загребу, Ведрана Прибичевић из Загребачке школе економије и менаџмента, Ентони Шеперић, докторанд на Филозофском факултету у Загребу и Душан Цветановић из Српског привредног друштва Привредник.

Учесници панел расправе на тему "Млади између ми и они" покушали су одговорити на питање како уклонити или барем ублажити поделе и подозривост према младима, припадницима националних мањина који се пречесто суочавају с различитим облицима дискриминације само због своје националне припадности. Учесници расправе послали су поруку младима да се не препуштају разочарању и да раде на себи како би својом стручношћу и радом победили дискриминацију те да се боре за своја права на рад и суделовање у друштвеном животу.

Конгрес је започео премијерном пројекцијом кратког документарног филма о доприносима Срба Загребу који је настао у продукцији Привредниковог информативног П-портала, а његову израду је финанцирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Стихове великог српског пјесника Бранка Миљковића казивао је хрватски глумац Ивица Гуњача, а присутни су уживали и у наступу гудачког квартета Вортеџ стрингс.

Присутнима су се обратили и митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, представници Амбасаде Републике Србије у Загребу, госпођа Богданка Вулпе Срдић као изасланица господина Милана Бандића, градоначелника Града Загреба, Миодраг Линта народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне Скупштине Републике Србије, као и Борис Милошевић саборски заступник и председник Клуба заступника СДСС-а у хрватском Сабору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара