Душу нису убили

То је наслов најновије књиге Мире Лолић Мочевић коју представља публици широм Србије, Републике Српске и расејања. Снимљен је и истоимени документарни филм који је преведен на енглески, немачки и француски.

Србија ће бити вечна, док јој деца буду верна

Верно дете своје отаџбине Мира Лолић Мочевић, самостални уредник ТВ Републике Српске, неуморни је путовођа на свим страдалничким стазама српског народа и његове праведне борбе за слободу.

Мало је народа у свету као српски, који је током прошлог века доживео такво страдање, тортуру, унијаћење, разарање и уништавање историјских и културних добара. Мирина је свака тв емисија, филм и написана књига живи споменици српског страдања у 20. веку.

Мира Лолић Мочевић снимила је неколико стотина изјава страдалника саговорника и документарне серијале: „Пут до слободе", „О Великом рату", „Стан Неретво", „О страдању Срба у долини Нертве", „Наше је да памтимо", „О страдању Срба у долини Уне", „Свједочим", „О страдању у Поткозарју", и филмове: „Нина", „Триптих о Српској", „Заклетва", „Злочин над злочинима".

Схватила је Мира да трпљење невоља српског народа није разлог да о њима не проговоримо и знала је да је то насушна потреба наших дана. Мира се постарала и да упозна Србе и са њиховим духовним добром и да нас упозори да не будемо само скитнице у беспућима заборава. Раширила је своје срце и у њему су се без тесноте сместиле на стотине исповести трагичних српских судбина.

Док су многе њене колеге нашле уточиште у забораву српског страдања, Мира је тумарала по замагљеној истини и непрегледним путевима оних који су до детаља разрадили производњу историје.

Странице књиге Душу нису убили исписане су у знак поштовања према свим српским цивилима убијеним у ратовима. У књизи је безброј прича и о дечјим страдањима.

У рецензији књижевника и новинара Михаила Орловића о књизи Душу нису убили пише:

„Ништа на свијету не може оправдати ниједну кап дечје сузе, а камоли потоке суза и крви који су текли у Јасеновцу, Градини, Гаравици, Шушњару, херцеговачким јамама и ко зна куда све. Воде свих ријека, као што рече Есхил, не могу испрати руке крваве од злочина.

Књига је писана једноставно и директно, онако каква су била и казивања судионика догађаја...

Књига је не само споменик на страдалнички вијек, већ и поука за нове генерације... она представља и камен на савјест одговорних за злочине".

Мира је урадила бројне емисије, репортаже и документарне филмове који су награђивани на домаћим и међународним фестивалима. Аутор је књига: „Пут у Свету земљу", „Чувари Космета", „Везуј конце за небо", „Духовно благо", и свједочења у дечјим логорима у НДХ „Злочин над злочинама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи