Седми конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине

Српско привредно друштво Привредник организује у Загребу, 15. децембра, Седми конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине са темом "Млади између "ми" и "они"".

Као једна од најстаријих добротворних организација у Загребу, Српско привредно друштво Привредник стипендира, окупља и повезује талентоване ученике и студенте слабијих материјалних могућности. У просеку годишње стипендира више од 50 ученика и студената, а ове школске/академске године стипендирају укупно 63 ученика и студента из свих крајева Републике Хрватске. Највише из запостављених и економски слабо развијених подручја. Бивши стипендисти већ су данас активни и корисни чланови хрватског друштва и српске заједнице с веома развијеним осећајем солидарности.

У саопштењу се наводи да је овогодишњи конгрес посвећен младима који су, све је евидентније, у страшном расцепу између "ми" и "они", између супротстављених "стварности" и супротстављених наратива. Тај расцеп је настао на различитим основама и чини се као да између "ми" и "они" није могуће изградити чвршће мостове разумиевања и као да нисмо у стању саживети се с несрећама и трагичним судбинама другачијих и других.

На панел дискусији, која ће се одржати у склопу Конгреса, угледни професори и друштвени активисти уз учешће свих судионика Конгресаа пре свих младих, покушаће објаснити положај младих у данашњем подељеном друштву у којем млади на свој начин покушавају пронаћи излаз из ситуација често одређених наметнутом прошлошћу и неизвесном будућношћу. Такође ће се покушати одговорити на питање који су узроци таквом стању и које су могућности његовог превладавања.

Конгрес ће се одржати у суботу, 15. децембра 2018. године с почетком у 11.30 сати у Загребу, у Српској православној опћој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић.

И ове године у склопу Конгреса биће приређен свечани пријем нове генерације Привредникових стипендиста и занимљив културни програм.

Предвиђено је да на Конгресу учествује до 200 младих чланова Привредника и његових симпатизера из читаве Републике Хрватске, представници удружења младих као и угледни гости из сфере политике, привреде, образовања, културе и дипломатских служби.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво