Професор Вујичић поклонио "Адлигату" део своје библиотеке

Део своје библиотеке поклонио је Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, на препоруку Математичког института САНУ деведесетогодишњи профеоср Вељко А. Вујичић (1929), дугогодишњи професор и декан Природно-математичког факултета у Београду и председник Друштва за механику Србије.

Овог српског професора је Амерички биографски институт уврстио међу пет стотина лидера науке XX века. Током вишедеценијске каријере објавио је више од две хиљаде научних радова, те више монографских публикација, али је највећу пажњу у свету изазвала његова формула силе гравитације која се разликује од чувеног Њутновог Четвртог закона, симболично везаног за пад јабуке.

Професор Вујачић је поновио своју омиљену реченицу, коју је често говорио новинарима: „Када ме питају коме да верују, мени или филозофима природе, физичарима и математичарима уназад 300 година, одговарам: - Себи! Узмите оловку и израчунајте!"

Тако ће професор Вујачић бити запамћен у српској и светској науци као човек који је науци подарио тачнију дефиницију од Њутна, којег иначе изузетно поштује.

Професор је дао значајан допринос и теорији осцилација и теорију стабилности кретања, као и аналитичкој динамици и теорији механике. Дописни је члан Америчке академије за механику (1994), члан Интернационалне академије нелинеарних наука (1996) са седиштем у Москви и дописни члан Европске академије наука и уметности (1998) са седиштем у Паризу. Био је председник Југословенске академије нелинеарних наука (2001).

Књиге професора Вујичића биће доступне у посебном Научно-истраживачком центру који Адлигат формира а за који су значајне донације књига већ упутили САНУ, Матица српска и Народна библиотека Србије.

У току ове недеље за овај центар значајне донације књига упутила је Универзитетска библиотека Светозар Марковић док је чак две хиљаде публикација поклонила Универзитетска библиотека Никола Тесла из Ниша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво