Невиђена Србија у Бечу

Бечки одбор Просвјете је 1. децембра у простору цркве Васкрсења Христовог у Бечу одржао своју популарну вишегодишњу трибину „Сусрети и разговори“. Овај пут било је то изузетно књижевно вече са Владом Арсићем, књижевником и новинаром из Србије и представљање његовог књижевног рада.

Вече је имало назив његове нове књиге: „Невиђена Србија", а овим програмом је Просвјета, на један несвакидашњи начин, желела да обележи и 100 година од стварања Краљевине СХС, потоње Југославије, 1. децембра 1918, саопштава Просвјета из Беча.

По обичају, публику је поздравио свештеник цркве Васкрсења Христовог, отац Славиша Божић, а кроз програм је водио и одломке из Арсићевих књига читао Срђан Мијалковић, председник Друштва.

Тако су љубитељи књижевности у Бечу имали прилику да се упознају са најновијим Арсићевим штивом, који се међу читаоцима, последњих година, сматра једним од најпопуларнијих аутора историјских романа.

У првом делу промоције Арсић се најпре осврнуо на своја претходна дела: роман Кад звона занеме, који се бави највећим погромом у историји модерне Србије - епидемијом пегавог тифуса која је 1915. године однела више од 200.000 жртава. Роман је био у ширем избору за НИН-ову награду 2016. годину и у најужем је избору за награду Добричин венац. Затим Бродолом који је недавно доживео и пето издање, и роман Ноћ архангела који се трећу годину за редом сврстава међу најчешће позајмљиваним књигама у мрежи јавних библиотека.

Потом је публика „запловила" непознатом Србијом, збирком најнеобичнијих прича о догађајима који су забележени на подручју наше земље, а од којих би се многе могле сврстати и у рубрику Веровали или не.

Писац је насумице бирао приче из саме књиге, а затим говорио о њиховом настанку, односно сведочио о томе да ли је до њих стизао рударећи по архивама или ослушкујући народна предања која се и данас могу чути у појединим деловима земље. Промоција је завршена питањима читалаца на које је Арсић радо одговарао, сваки пут додајући и неки шаљив коментар или досетку у вези са самим догађајем.

Осим аутора о његовом стваралаштву надахнуто је говорио и Драгослав Пауновић, аутор и публициста из Београда.

Након промоције, аутор је дуго разговарао са присутнима и потписивао књиге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво