Годишња Скупштина "Адлигата"

Годишња Скупштина Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ одржана је у Српској академији наука и уметности. То је најзначајније годишње окупљање оснивача, донатора и пријатеља овог удружења и једно од најзначајнијих годишњих окупљања српске интелектуалне и књижевне елите.

На скупштини је било речи о овогодишњим успесима Адлигата, о проширењу Музеја српске књижевности и Музеја књиге и путовања, те о значајним легатима и материјалима које је ово удружење добило у току ове године. Од нових легата најважнији су легати Петра Пајића, Петра Пајића, Николе Кусовца, Феликса и Зорице Пашић, Бранке Веселиновић, Милоја Поповића Каваје, породице Жигон као и преузимање архиве Војислава Илића Млађег.

Адлигат је у току ове године, између осталог, набавио или добио за своје фондове 20 писама Саве Шумановића, писмо-наредбу Хајдук Вељка Петровића, први познати рукопис Кнеза Михала Обреновића на првој српској књизи о полицији, логорску преписку Кошанина...

Посебно овом приликом Адлигат је у САНУ изложио и по први пут приказао јавности недавно набављену књигу из личне библиотеке Петра Другог Петровића Његоша, коју је Његош добио на поклон од руског цара током посете Петрограду, и о томе написао белешку које се могу видети на маргинама књиге.

Адлигат је и друштвено ангажован, па је недавно донирао 15.000 књига које су отишле у 29 затвора, 25 болница и породилишта и 50 школа, а поједине школе су формирале своје библиотеке захваљујући донацијама овог удружења које је, иначе у претходних пет година у сарадњи са САНУ послало више од пола милиона књига у више од 300 институција.

Међународна активност Адлигата заслужује посебну пажњу, па се председник Виктор Лазић посебно осврнуо на ову делатност удружења говорећи о успешној сарадњи са Индонезијом, Аустријом, Непалом, Малезијом, Малдивима, Катаром, Кувајтом, Алжиром, Енглеском, Финском...

Музеји Адлигата постали су изузетно посећени, са више од десет хиљада посетлица у претходних годину и по дана, а посебно са посетама из иностранства.

Годишње скупштине Адлигата одржавају се у САНУ с обзиром на то да су седморица чланова САНУ оснивачи Адлигата и да ово удружење од самог почетка ради уз подршку наше најважније научне институције, а овогодишњој скупштини Адлигата присуствовао је и председник САНУ Владимир Кoстић.

Удружење Адлигат је примило у статус почасних чланова - оснивача Николу Кусовца и Милоша Јанковића, док су повељу захвалности ове године добили Матија Бећковић, Момир Алвировић и Мирјана Булатовић.

Виктор Лазић, председник Адлигата,  биће гост "Србије на вези" у четвртак, 6. децембра, на РТС СВЕТ у 18.55.

број коментара 0 пошаљи коментар