Отворен Културни центар Републике Србије у Пекингу

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, у присуству министра културе Народне Републике Кине Луо Шуганга, свечано je отворио Културни центар Републике Србије „Иво Андрић“, који је смештен у ексклузивном уметничком кварту „798“ у Пекингу. Почетак рада ове установе представља значајан искорак у раздобљу када се, широм света, културна дипломатија препознаје као најпродуктивнији облик ширења утицаја земаља и народа, а протекло је чак 45 година од заснивања јединог активног културног центра наше земље, у Паризу. Министар Вукосављевић је најпре указао на стратешко партнерство, пријатељство и динамичну сарадњу у области културе између двеју земаља, те да ће кинески грађани на овом месту моћи да ближе упознају српску културу.

Културни центар Србије носи име српског писца Иве Андрића, светски познатог нобеловца, нагласио је министар Вукосављевић уз очекивање „да ће српски културни програми привући пажњу оних који су навикли да долазе у овај кварт уметности, те да ће убудуће долазити привучени културном понудом из Србије".

„Наша намера је да, на симболичан начин, у овом простору, афирмишемо лепоту дубоког језгра српске традиције, али и динамичне разноликости српске савремене ликовне и примењене уметности", рекао је министар.

На почетку програма публика је имала прилику да чује српског гуслара Рашу Вучинића који је певао уз гусле.

Бројни гости Културног центра том приликом упознали су се и са радовима стваралаца млађе генерације: Бранкице Жиловић Шовен, Николе Божовића и Ђорђа Станојевића.

Намера је, по речима Вукосављевића, да се оснује и школа српског језика и да се афирмише превођење српске књижевности, кинематографија, музика и друге уметничке гране. Србију треба презентовати кинеским грађанима и као дестинацију културног туризма - са разноврсним фестивалима и културним наслеђем, пре свега средњовековном баштином.

Вукосављевић је подсетио присутне да су започели и „Дани српског филма".

„Желимо да нове генерације у Кини упознају и заволе нове филмове и јунаке из наше земље, као што су раније генерације волеле Велимира Бату Живојиновића, вишедеценијску звезду српског филма у периоду Југославије", рекао је Вукосављевић.

„Изражавам уверење и надање да Културни центар "Иво Андрић" неће бити само дом српске културе, него истинска кућа пријатељства српског и кинеског народа. Средишњи симбол књижевног света Иве Андрића, чији је роман На Дрини ћуприја одавно преведен и на кинески, јесу мостови, који укидају препреке међу људима и народима. Нека институцикоју вечерас свечано отварамо буде један солидан и дуговечан мост између два наша два пријатељска народа", закључио је министар.

На свечаности отварања Културног центра публика је ималa прилику да ужива у концерту познатог музичког уметника Слободана Тркуље, с етно песмама изведеним на традиционалним инструментима.

Кинески министар културе рекао је да је отварање Културног центра Србије у Пекингу представља велики догађај и за кинески народ, јер му се пружа могућност да више сазна о српској култури у прошлости и садашњости.

Шуганг је констатовао да Кину и Србију повезује традиционално пријатељство и да кинески народ и српски народ природно цене културу оног другог, додавши да и отварање Културног центра показује међусобно признавање и разумевање културе другог.

Отварању Културног центра претходио је веома успешан састанак министра Владана Вукосављевићa и министра културе НР Кине Луа Шуганга на коме су констатовали да су односи две земље у области културе на високом нивоу, што показује и присуство министра Шуганга на отварању ове установе.

Кинески министар похвалио је сарадњу са Министарством културе и информисања оценивши је као плодотворну и интензивну. У разговору је споменуто да је таквом односу допринео и добар лични однос и разумевање између два министра.

Вукосављевић и Шуганг постигли су договор о размени изложби у области нематеријалног наслеђа, као и помоћи кинеских експерата у области дигитализације културног наслеђа.

На састанку је договорено и да у Београду буде координациони центар за уметност у оквиру 16+1 иницијативе.

Министар Вукосављевић састао се и са државним администратором за културно наслеђе Лиу Јуџуом са којим је разговарао о могућностима да кинески стручњаци помогну у заштити археолошког налазишта Винча, о организовању изложбе кинеске бронзе у Београду, као и о студијском боравку српских стручњака у Кини.

Обе стране сагласиле су се да будућа сарадња треба да буде базирана на археолошким истраживањима, размени изложби и размени знања и искустава између српских и кинеских стручњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво