Свечаности у Бечу поводом 200 година Српског рјечника

У организацији бечке Просвјете одржан је низ свечаних програма поводом обележавања 200 година објављивања првог издања Српског рјечника Вука Стефановића Караџића у Бечу. Свечаности су организоване у оквиру Просвјетине "Недеље сећања" на значајне датуме српске и европске историје – 200 година Рјечника и 100 година победе у Великом рату.  Први пут су манифестације одржане у Свечаној сали за пријеме Епархије аустријско-швајцарске, уз дозволу и благослов Епископа аустријско-швајцарског.

Српски лингвиста проф. др Милош Ковачевић одржао је предавање на тему "Српски рјечник и српски језик после 200 година", а касније исте вечери је свечано отворена изложба "Златне нити српске ћирилице" коју су припремиле везиље из Удружења Бео-етно визија из Београда: Оливера Јасика, Весна Стојановић, Наташа Цвејић и Вера Авлијаш.

Предавању и отварању изложбе присуствовале су бројне званице из друштвеног живота Беча, чланови дипломатског кора, свештенство, а највише је било младих људи, студената, чланова и пријатеља "Просвјете". Госте је бираним речима у име Владике Андреја поздравио отац Крстан Кнежевић и одржао беседу о важности очувања наше традиције, духовности, културе, писмености и обележавања битних датума и догађаја наше историје.

Председник "Просвјете", Срђан Мијалковић је подсетио да ово Друштво већ годинама брижно води рачуна о значају, очувању и промоцији српских културних вредности и посебности, а да наша култура и традиција имају посебно место у развоју неговања и повезивања заједничких европских вредности у Бечу и Аустрији. Он је срдачно поздравио госте и присутне, а посебно је поменуо и захвалио се Епископу Андреју, који је, иако због обавеза одсутан, пружио велику помоћ и подршку у припреми програма и раду Друштва уопште.

Проф. др Ковачевић је својим изузетно припремљеним предавањем о значају Вуковог рјечника и развоју српског језика до данашњих дана привукао велику пажњу и добио гласне овације публике која је без даха пратила његово излагање. Посебно су значајни били његови научни аргументи и ставови о важности очувања назива и статуса нашег језика, нарочито у дијаспори.

Након предавања уследило је отварање изложбе „Златне нити српске ћирилице" са јединственим експонатима уметнички извезених ћириличних слова из Мирослављевог јеванђеља и старих српских рукописа.

Присутни су показали велико интересовање за изложене везове, а приказан филм о припреми и раду на експонатима, поздрављен је великим аплаузом. Чланице "Бео-етно визије" одговарале су на бројна питања присутних и дружење се уз пригодни коктел продужило до касно.

Дан касније, Вера Авлијаш и Наташа Цвејић посетиле су један од разреда Просвјетине школе у цркви св. Саве и са ђацима одржале радионицу „Слово и слика" о лепоти ћириличних слова из српских рукописних књига, а нарочито Мирослављевог Јеванђеља. Деца су уз њихову помоћ правила цртеже старих ћириличних слова, стварала слике од њих и уживала у инспирацији, креативном раду и лепоти српске ћирилице.

Просвјетина „Недеља сећања" наставља се 24. новембра увече, великим „Концертом за мир", поводом 100 година од краја Првог светског рата, у храму Васкрсења Христовог у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво