Међународни успеси Адлигата

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у претходне две недеље постигло је низ успеха на међународном плану.

У париском Војном музеју у току је изложба о Првом светском рату организована под патронатом француског председника Емануела Макрона, на којој су изложени експонати позајмљени из Адлигатовог Музеја књиге и путовања.

Уз посредовање амбасаде Малезије у Београду и отправника послова Ника Ади Армана договорено је формирање Збирке Малезије у Адлигату - убудуће главном информативном центру о Малезији у Србији и региону. У Куала Лумпуру председника Адлигата Виктора Лазића примили су на разговор директорка Народне библиотеке Малезије Нафиса Ахмад и представници Института за малезијски језик и књижевност. Прве пошиљке књига из Малезије преузете су током франкфуртског Сајма књига када су пријатељу Адлигата, професору Александру Јеркову, представници малезијског Института предали пакете са ексклузивним издањима књига о Малезији. Сарадња са Малезијом нарочито је значајна када се има у виду да је Куала Лумпур добио статус светске престонице књиге 2020. године.

Из Аустрије је, после успешне донаторске акције коју је организовало Удружење за енергију, како би се у Београду формирала једна од најважнијих специјализованих збирки литературе на немачком језику у региону, на путу ка Београду шлепер са двадесет хиљада књига, десет тона материјала за Адлигат. Аустријски донатори и медији најавили су многе друге активности како би се допринело унапређењу рада Адлигата и промоцији српске културе у Аустрији.

Конгресна библиотека из САД, једна од највећих и најважнијих библиотека света, упутила је молбу за успостављање сталне међународне размене са Удружењем "Адлигат" а најављена је и посета председника Адлигата Виктора Лазића Вашингтону.

У Румунији је представљен рад Адлигата током Дана српске културе у Темишвару које је свечано отворио министар културе Владан Вукосављевић. Договорено је потписивање протокола о сарадњи са Савезом Срба у Румунији које је овом удружењу прошле године доделило „Темишварску повељу" за заслуге на пољу културе, а Савез је и ове године упутио значајну донацију књига Адлигату.

Договорено је формирање легата Славомира Гвозденовића у Адлигату. Гвозденовић је политичар, друштвени и јавни радник српске мањине у Румунији, један од најзначајнијих српских књижевника у расејању, један је од оснивача Савеза Срба у Румунији и био је његов дугогодишњи председник и дугогодишњи представник српске националне мањине у румунском парламенту.

Почасна чланица Адлигата постала је и госпођа Насема Мухамед, удовица најзначајнијег малдивског председника, захваљујући коме је ова земља добила независност, Ибрахима Насира. Поред планираних представљања Малдива у Србији, Србија овиме добија осведочене пријатеље на Малдивима који ће Адлигат, али и српску културу и народ представљати на најбољи могући начин.

Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности које је основао Адлигат у Београду постали су омиљена места страних туриста који често у Београд долазе само како би посетили ову институцију. Ради се најчешће о интелектуалцима, писцима, важним културним делатницима из својих земаља који у Адлигат долазе како би исказали поштовање према националном а међународном културном пројекту који на успешан начин повезује и представља културе и народе из различитих делова света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи