Донаторско вече у Аустрији

У Аустрији су одржани донаторски пројекат и донаторско вече за помоћ и подршку Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат". Између осталог, сакупљено је двадесет хиљада књига како би се формирало најбоље одељење литературе на немачком језику на Балкану.

Вече је организовала аустријска невладина организација Удружење за енергију - "Аутарки", предвођена новинарем Хербертом Штармулером који је о Адлигату објавио серију текстова у аустријским медијима. Нарочито је био запажан његов текст у викенд културном додатку познатог бечког листа „Die Presse".

Господин Штармулер је пре годину дана посетио Адлигат. Био је импресиониран, како сам каже "најважнијим културним пројектом између Беча и Истанбула" и одлучио да о постојању велике библиотеке Адлигата, те о Музеју књиге и путовања и Музеју српске књижевности обавести и аустријску јавност. Припреме за донаторско вече су трајале месецима, а један од циљева ове акције је да се у Адлигату нађе највећа збирка књига на немачком језику на Балкану.

Донаторска акција је трајала две недеље током којих је о пројектима Адлигата извештавано у више аустријских медија. Акција је затворена донаторском вечером на Михаелфарми у месту Корнеубург предавањем председника Адлигата, Виктора Лазића. Предавање о настанку, функционисању и циљевима овог удружења, али и о историји књиге у Србији, одржано је пред многобројним аустријским донаторима, библиофилима и издавачима.

Ово је једна од највећих донација из области културе упућених у Србију из Аустрије у претходних неколико деценија. Новинар Херберт Штармулер именован је за званичног амбасадора Удружења Адлигат у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи