Радионице карикатуре у Америци

На позив свештеника Радована Јаковљевића, који је са службом у храму Св. Велико мученика Георгија, у Шервилу, и уз велику помоћ и великодушност српске заједнице, познати илустратор и карикатуриста из Панчева, Никола Драгаш, одржао је мању турнеју радионица карикатуре за српску децу, у Америци, од 1. до 15. октобра.

Одржане су укупно четири радионице. Прва у Шервилу у Индијани, при срспком православном храму Св. Великомученика Георгија, трајала је два дана, којој је присуствовало око 25- оро деце, узраста од 4 до 15 година.

Друга је одржана у Мервилу, такође у Индијани, при срспком храму Свети Сава, трајала је један дан, и присуствовало је око 15- оро деце.

Трећа је одржана у Чикагу, при храму Св. Симеона Мироточивог, трајала је један дан, којој је такође присуствовало око 15- оро деце. Карикатуристу је дочекало пријатно изненађење  на табли је, лепим веселим словима писало: Добродошао чика Никола!

Четврта радионица је одржана такође у Чикагу, у основној школи, на "Академији Свети Сава", трајала је два дана, и на њој су присуствовала деца са академије.

"Ова радионица је за мене имала посебну емоцију, јер сам овде одржао своју прву радионицу карикатуре, када сам пре две године гостовао у Америци истим поводом. Оно што је деци посебно било интересантно је то што сам се на свим радионицама појављивао у костиму оловке, па су ме прозвали "Mister Pencil", што би у преводу на српски језик значило "Господин оловка", каже за програм за дијаспору РТС- а Никола Драгаш инаставља...

"На свима радионицама смо радили вежбу "креативног размишљања", где су деца од задатих мотива, морала да направе нове оригиналне цртеже, па је тако од листа настала експлозија, од капи воде папагај, од шапе пас... Друга вежба је била "Учимо да цртамо", па су деца, корак по корак заједно са мном учила да цртају лава, витеза, змаја, пингвина, дабра... И на крају сваке радионице, за децу сам имао посебно изненађење, сваком од њих сам нацртао омиљену животињу...

Такође сам имао прилике да свој опус из карикатуре и илустрације изложим на манифестацији "Котлићијада", која је одржана при срспком православном храму Св. Великомученика Георгија, у Шервилу у Индијани.

На овом креативном и за мене посебном и емотивном путовању, имао сам прилике да обиђем срспке светиње, разговарам и дружим се срспким народом у Америци, да учврстим стара и стекнем нова пријатељства, а један од посебних тренутака је био, када су брат и сестра који су присуствовали једној радионици карикатуре, пожелели да се појавим на њиховој рођенданској прослави у костиму оловке", сумира утиске наш познати илустратор и карикатуриста Никола Драгаш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво